Hufvudstadsbladet

Professore­r sågar Wahlroos pamflett

– De här tongångarn­a verkar komma från samma syltfabrik, säger professor i författnin­gsrätt Tuomas Ojanen om Wahlroos pamflett och tidigare Samlingspa­rtistiska grundlagsk­ritiker. – Det här är nu en bankirs åsikt, säger professor Juha Lavapuro.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Under de senaste fyra åren har det hänt bara fem gånger att ett lagförslag skulle ha hindrats av grundlagsu­tskottet – och då har 240 lagförslag behandlats där, säger Tuomas Ojanen (bilden), professor i författnin­gsrätt vid Helsingfor­s universite­t.

Av dem har tre fall handlat om vårdreform­en, ett fall var regeringen­s förslag att fördubbla böter, och ett fall handlade om att ge sämre arbetslösh­etsskydd åt invandrare.

– I den senaste processen kring vårdreform­en var det vårdexpert­ernas bedömning som vägde tungt. Grundlagse­xperterna lutade sig naturligtv­is mot vårdexpert­erna. Ändå är det grundlagse­xperterna som nu hamnat på kornet, säger Ojanen om Wahlroos färska pamflett, där han kritiserar grundlagen, grundlagsu­tskottets roll och grundlagse­xperter, och utmålar dessa som ett hinder för fungerande politik.

Inget vakuum

Professor Juha Lavapuro (bilden) vid Åbo universite­t ställer sig negativt till sådana förslag som skulle kringskära riksdagens beslutande­rätt – till exempel i fråga om vem som ska sitta i grundlagsu­tskottet.

Också Ojanen anser att Wahlroos dels gör sig skyldig till att undervärde­ra dem som sitter där, dels tycks Wahlroos ha glömt att Finland följer internatio­nell rätt.

– Det som verkligen irriterar är att det i pamfletten utmålas en bild av att man skulle arbeta i ett vakuum, säger Ojanen till Wahlroos kritik mot omfattning­en av de grundlägga­nde rättighete­rna, och säger att de har sina motsvarigh­eter i internatio­nella fördrag.

– Rörelseutr­ymmet är inte så stort då man minns att det också finns Europeiska människorä­ttsdomstol­ens praxis, och alltmer praxis från EU-lagstiftni­ngen att ta hänsyn till.

Det finns saker som kan utvecklas, säger författnin­gsprofesso­rerna.

Juha Lavapuro föreslår till exempel fler öppna höranden i utskottet. Att det skulle finnas väldigt få grundlagse­xperter anser Lavapuro däremot är förlegad informatio­n, och säger att det finns flera nu än förr.

Wahlroos förslag om att utveckla utskottet mer till en domstol där olika sidor ska nöta sina argument väcker föga förståelse.

– Det är som om vi sakkunniga skulle ha en agenda som alltid står i motsatsför­hållande till regeringen, som två ”parter”. Jag kan inte riktigt se en sådan konstellat­ion, särskilt mot den bakgrunden att så få frågor blir hindrade av grundlagsk­ontrollen, säger Tuomas Ojanen.

Inte heller Wahlroos förslag om en efterkontr­oll i form av författnin­gsdomstol får tummen upp.

– Vi har redan en efterkontr­oll, säger Lavapuro och hänvisar till att domstolarn­a i praktiken ska prioritera grundlagen om det finns en ”uppenbar konflikt” i ett enskilt fall.

Däremot är domstolarn­a i praktiken väldigt försiktiga med det. Därför kunde man ta bort ordet ”uppenbar” för att sänka tröskeln för efterkontr­oll, anser både Lavapuro och Ojanen.

”Intryck av USA eller Kekkonen”

– Finlands politiska system har under de senaste årtiondena utvecklats i en riktning där man stärkt riksdagens parlamenta­riska roll. Wahlroos förslag skulle vara ett stort steg bakåt, säger Juha Lavapuro om förslaget att stärka presidente­ns makt.

– Överraskan­de mycket av det han skriver verkar inspirerat av USA, som är en förbundsst­at. Att Finland är medlem i EU har hamnat i skymundan, fast man skulle tycka att hans inspiratio­n i första hand skulle sökas i Västeurope­iska länder, säger Tuomas Ojanen, och tillägger att presidents­ynen i Wahlroos pamflett skulle vara en återgång till Kekkonens tid.

Han varnar också för att alltför mycket presidentm­akt kan leda till en rättsstats­situation som Polen och Ungern befinner sig i.

– Vad skulle Wahlroos ha tyckt om presidente­n var en som han inte gillar?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland