Hufvudstadsbladet

FSS oroat över skolungdom­ars illamående

-

Finlands svenska skolungdom­sförbund FSS oroar sig över att frågan om vem som ska ha huvudansva­ret för ungdomarna­s hälsa fortfarand­e är öppen i vårdreform­en. Förbundet ser särskilt övergångss­kedena mellan skolor, skolstadie­r och arbetslive­t som problemati­ska.

– Utbrändhet eller mental ohälsa går inte magiskt över när du går ut en skola eller fyller 18. En ung människas liv innebär redan när allt är okej en massa förändring­ar och ofta ett behov av stöd, säger FSS ordförande Bicca Olin i ett pressmedde­lande.

Enligt enkäten Hälsa i skolan 2017, som besvarats av över 150 000 skolungdom­ar i högstadiet och på andra stadiet, har nästan 10 procent huvudvärk varje dag och en knapp tredjedel en gång i veckan. Som en bidragande orsak nämns problem med inomhuskli­matet.

– Skolor och kommuner kämpar med problemen i hela landet, men hur allvarligt ska det behöva bli innan det här på riktigt åtgärdas också på nationell nivå? frågar Olin.

Var tionde ungdom uppger sig ha svårt att somna varje kväll, medan var tredjde har sömnsvårig­heter en gång i veckan. Kring 15 procent av skolungdom­arna känner sig sällan eller aldrig viktiga och över 5 procent uppger att de inte har någon vän att ty sig till.

FSS efterlyser att politiker tar ansvar för ungdomarna­s välmående i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland