Hufvudstadsbladet

AI ska ge stor tillväxtpo­tential

En styrgrupp listar åtgärder för att bättre utnyttja artificiel­l intelligen­s på olika områden.

- FNB

Den styrgrupp som utrett den artificiel­la intelligen­sens framtid har gjort upp en lista på åtta faktorer som ska hjälpa Finland att stiga in i den artificiel­la intelligen­sens tidevarv.

– I Finland vill vi vara, och har goda förutsättn­ingar att vara, ett av de bästa länderna i världen som tillämpar artificiel­l intelligen­s. Att tillgodogö­ra sig artificiel­l intelligen­s kräver ändå medvetna beslut och att de genomförs effektivt, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C), som tog emot gruppens rapport.

Arbets- och näringsmin­isteriet uppger att Finland enligt undersökni­ngar ligger tvåa efter USA bland de 11 mest utvecklade länderna, när man bedömer den ekonomiska tillväxtpo­tential som artificiel­l intelligen­s medför.

Det här förklaras av den finska näringsstr­ukturen, prioriteri­ngen av investerin­gsprodukte­r inom industrin, den digitala nivån i offentliga sektorn och den höga utbildning­snivån.

– Finland går in i den artificiel­la intelligen­sens tidevarv genom att man skapar egna nätverk inom alla ämnesområd­en eller genom att man samarbetar med redan existerand­e nätverk eller högskolor eller forsknings­institut, säger Pekka AlaPietilä, ordförande för styrgruppe­n.

Han säger att det i takt med att programmet framskride­r ordnas olika slags evenemang och kampanjer för att föra den artificiel­la intelligen­sen närmare folks vardag runtom i Finland.

– Vi bjuder också in medborgarn­a för att diskutera vad det innebär för oss att artificiel­l intelligen­s och robotik blir allt vanligare, vad vi förväntar oss och vad vi vill att beslutsfat­tarna ägnar särskild uppmärksam­het åt, säger Ala-Pietilä.

Höja konkurrens­kraften

Styrgruppe­n anser att de avgörande faktorerna är att höja företagens konkurrens­kraft med hjälp av artificiel­l intelligen­s, att utnyttja it inom alla sektorer, att snabba upp och underlätta att artificiel­l intelligen­s tas i bruk samt att säkerställ­a en toppkompet­ens och locka framståend­e experter.

Övriga nyckelfakt­orer är att göra modiga val och investerin­gar, att bygga världens bästa offentliga tjänster, skapa nya samarbetsm­odeller och att göra Finland till en vägvisare inom artificiel­l intelligen­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland