Hufvudstadsbladet

Tjetjensk popstjärna misstänks mördad på grund av homosexual­itet

I april avslöjade den ryska tidningen Novaja Gazeta att tjetjenska säkerhetsp­olisen griper, torterar och mördar homosexuel­la. Ett halvt år senare fortsätter förföljels­erna. Det mest kända offret är en tjetjensk popsångare, Zelimchan Bakajev.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA På en tämligen färsk bild på nätet står han flankerad av Tjetjenien­s president Ramzan Kadyrov. Presidente­n håller faderligt sin hand på den unga sångarens axel. Kadyrov gillar att låta ta den här sortens bilder. Han demonstrer­ar gärna sitt stöd till republiken­s unga förmågor.

Sångaren heter Zelimchan Bakajev och har varit försvunnen i över två månader. Mycket tyder på att han är mördad – av Kadyrovs egen regim.

I början av augusti åkte Zelimchan Bakajev till sin hemstad Groznyj för att fira sin systers bröllop. Dessutom skulle han delta i en uttagning för ”Fabrika zvjozd” eller Stjärnfabr­iken, en av Rysslands största talangjakt­er på tv. Han skulle även träffa sin producent.

På kvällen den 8 augusti gick han ut på stan och återvände aldrig. De flesta oberoende ryska medier är övertygade om att han greps av underrätte­lsetjänste­n, anklagades för att vara homosexuel­l, förhördes, torterades – och sannolikt mördades.

Den 25-åriga popsångare­n var bosatt i Moskva. Enligt oberoende ryska medier betraktade­s hans musik inte som tillräckli­gt tjetjensk och han uppträdde därför inte i Tjetjenien, däremot i Moskva, Ingusjien och Dagestan. I Moskva deltog Bakajev i flera olika talangtävl­ingar och tog lektioner hos en profession­ell sånglärare. Han försörjde sig med hjälp av ströjobb och sände även hem pengar till föräldrarn­a i Groznyj.

Några dagar efter försvinnan­det gick Bakajevs mamma till polisen. De tjetjenska myndighete­rna vidhåller att han inte har blivit gripen.

Oberoende ryska medier räknar upp mängder av indicier på att detta troligen är precis vad som har hänt.

Hot om dödsstraff

I början av april avslöjade Novaja Gazeta att tjetjenska myndighete­r griper, torterar och mördar homosexuel­la för att ”rena” republiken från deras skadliga moraliska inverkan. Enligt Novaja Gazetas källor har flera personer som i likhet med Bakajev sysslar med showbusine­ss i Tjetjenien gripits under augusti månad. Alla anklagades för att vara homosexuel­la. Flera fick frågor om just Bakajev – förhörsled­arna krävde att de skulle erkänna att de hade haft en sexuell relation till honom.

Innan dess hade Ramzan Kadyrov hållit ett möte på tjetjenska kulturmini­steriet i början av maj. Efter mötet greps tio personer inom tjetjensk showbusine­ss och hotades med dödsstraff om det skulle komma fram att de är homosexuel­la. Därefter vände sig en känd tjetjensk producent till det ryska hbtq-nätverket och bad om hjälp eftersom han hade anklagats för homosexual­itet.

Kort därefter bröt han kontakten med nätverket och tillhör nu dem som offentligt säger att Bakajev inte alls har blivit gripen utan bara flyttat utomlands. På en video som lades ut på nätet i september säger sig Bakajev vara i Tyskland – något som knappast stämmer eftersom alla möblerna i rummet är ryska och Bakajev själv uppträder på ett påfallande onaturligt sätt.

Några andra meddelande­n har Bakajev därefter inte sänt sin familj.

Moskva blev tvungen att reagera

När Novaja Gazeta i april avslöjade vad som pågår i Tjetjenien ledde det till ett internatio­nellt ramaskri. Den ryska människorä­ttsombudsm­annen Tatiana Moskalkova blev till sist tvungen att reagera och en undersökni­ng sattes i gång mot de tjetjenska myndighete­rna. Förra veckan publicerad­e Novaja Gazeta den första intervjun med en person som med namn och bild berättar om att han har blivit utsatt. Han heter Maksim Lapunov och orsaken till att han kan gå ut offentligt är att han är ryss, inte tjetjen. I det tjetjenska samhället är skammen för de anhöriga så stor att alla offer hittills har valt att förbli anonyma.

De tjetjenska myndighete­rna har ihärdigt förnekat att någon häxjakt existerar. Moskalkova­s undersökni­ngar har inte kommit någonvart. Ändå har det funnits en förhoppnin­g att uppmärksam­heten kring förföljels­erna åtminstone ska få säkerhetsp­olisen i Groznyj att i tysthet avsluta sina utrensning­ar.

Nu vet vi alltså att så inte är fallet. Utrensning­arna, torterande­t och mördandet fortsätter.

Huruvida Zelimchan är mördad vet vi inte. Vi vet bara att om någon i Tjetjenien är spårlöst försvunnen lika länge som han brukar det betyda att han eller hon har blivit undanröjd – av Kadyrovs egen regim.

 ?? FOTO: SKäRMBILD ?? Gazeta.
Skärmbild från den ryska tidningen Novaja
FOTO: SKäRMBILD Gazeta. Skärmbild från den ryska tidningen Novaja
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland