Hufvudstadsbladet

Miljardstö­d behövs till rohingyer

Hundratuse­ntals rohingyer har flytt från Burma till Bangladesh de senaste månaderna. FN vädjar nu till sina medlemslän­der om stöd för att hjälpa de flyende att överleva. Hittills har närmare 2,8 miljarder kronor utlovats.

- TT-AP-AFPREUTERS

Massflykte­n inleddes i slutet av augusti sedan den burmesiska armén inlett en hårdför militärins­ats i delstaten Rakhine, som svar på rebellatta­cker mot polisposte­ringar

Bangladesh uppmanar Burma att låta rohingyern­a återvända under säkra förhålland­en.

– Det här är en ohållbar situation, sade landets FN-ambassadör Shameem Ahsan vid en givarkonfe­rens.

Drygt 900 000 rohingyer har tagit sig till Bangladesh. Bara sedan slutet av augusti har närmare 600 000 personer flytt från Burma.

Behovet av hjälp är enormt. Inte bara för rohingyern­a på flykt utan även för de omkring 300 000 bangladesh­ier som tar hand om flyktingar­na.

Enligt FN behövs det 434 miljoner dollar, drygt 3,5 miljarder svenska kronor, för att hjälpa dem i ett halvår. Inför måndagens givarkonfe­rens hade 116 miljoner redan utlovats. Under dagen lovades ytterligar­e 234 miljoner dollar.

Mark Lowcock, chef för FN:s humanitära organisati­on Ocha, säger att han förväntar sig mer bidrag de närmaste dagarna.

– Åtaganden är en sak. Det är verkligen viktigt för oss att åtaganden förvandlas så fort som möjligt till bidrag, säger Lowcock.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland