Hufvudstadsbladet

Laines träffsäker­het i en klass för sig

-

● Det brukar vara lättare att få sju rätt i Lotto än att tippa grundserie­n i NHL – och det här året utgör inget undantag. Det är kanske ingen överraskni­ng att Arizona och Buffalo är lika värdelösa som förut, men att Edmonton ligger i bottnet – och New Jersey i toppskikte­t?

Precis som Lottobolla­rna studsar puckarna ibland åt rätt håll, ibland åt fel håll. Låter som värsta hockeyklys­chan, men här finns en poäng.

● Ta Edmonton. Den trendigast­e Stanley Cup-favoriten inför säsongen. Connor McDavid. Hans framspel till Patrick Maroons mål i matchen mot Chicago häromdagen var, för att uttrycka mig försiktigt, övermänskl­igt.

Problemet? Att Edmonton ligger näst sist i västra konferense­n i skrivande stund. Två segrar och fjorton mål i sju matcher. Värdelöst som en triljon zimbabwesi­ska dollars.

Förklaring­en: Edmonton har gjort mål på 3,9 procent av sina skott i fem mot fem. Ändå har Oilers pepprat sina motståndar­e med skott i varje match: Edmontons puckinneha­v är drygt 57 procent, klart bäst i NHL.

Tampa Bay – som övertygat stort och leder östra konferense­n – har skottproce­nten 11,9 i spel fem mot fem. Toronto 11,8, New Jersey 10,3.

● Edmontonmå­lvakten Cam Talbot har varit fladdrig, med räddningsp­rocenten 90,3. Lagets räddningsp­rocent och skottproce­nt brukar jämna ut sig kring 100 i det långa loppet. Talbot är inte så dålig och Edmontons forwards är inte blinda hönor precis. Förra säsongen hade alla lag sina sammanlagd­a procenter, flaxsiffra­n, mellan 97 och 102,9.

Edmonton för tillfället: 95,1. Bara Montréal och Pittsburgh har haft sämre flyt. Edmontons Mcdavid som vann poängligan i suverän stil förra året återfinns inte ens bland de 50 bästa i höst.

Bäst hittills: Chicago (106,3) och Tampa Bay (105,2). Och ja, New Jersey, Ottawa och expansions­laget Las Vegas har också haft mer tur än skicklighe­t med sig. Det kommer att jämna ut sig.

Motargumen­tet är förstås att Chicago och Tampa har bra lirare, som kan skapa bra målchanser och trycka dit puckarna. Men Pittsburgh och Edmonton är inte så dåliga som tabelläget ser ut.

● Vilket leder oss till Patrik Laine. Lite mindre rubriker i år, men med nuvarande takt gör han 47 mål. Motsvarar 60 under Teemu Selännes bättre år. Det som gör Laine så unik och målfarlig är hans skott: i år har 16 procent av hans skott gått i mål. Det är exceptione­llt med tanke på att han brukar för det mesta skjuta från distans. Förra säsongen: 17.6, så 16 procent är inte bara tur, utan hans normala nivå.

Valtteri Filppula har också fyra mål i skrivande stund. Kommer säkert inte att bli 40 mål för det. Skottproce­nten är för närvarande 40, vilket definitivt inte är hållbart i längden.

MARCUS LINDQVIST

● Antti Niemi. Skulle tycka lite synd om honom, om inte för det faktum att han drar in en miljon dollar bara för att spela ishockey den här vintern. Hade kanske hoppats på att återupprät­ta sin heder efter de tunga säsongerna i Dallas, men han har haft en mardrömsst­art i Pittsburgh.

Räddningsp­rocenten 79,7 och målsnittet 7,49 är överlägset sämst i hela NHL. Näst sämst: hans före detta parhäst i Dallas, Kari Lehtonen. 81,3 och 5 inkasserad­e mål per 60 minuter istid.

För tillfället är de blåvita målvaktern­a inte så heta i NHL. Antti Raanta har haft en nattsvart start i Arizona. En bra match och två gånger utbytt. Joonas Korpisalo har det tungt i Columbus. Bostons Tuukka Rask har hjärnskakn­ing. Juuse Saros har förlorat sina båda matcher när han turat Pekka Rinne i Nashville. Rinne har dock hållit sin nivå. Kanske det också jämnar ut sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ DREW HALLOWELL ?? Connor McDavid har förtjusat NHL-publiken med sina tricks.
FOTO: LEHTIKUVA/ DREW HALLOWELL Connor McDavid har förtjusat NHL-publiken med sina tricks.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland