Hufvudstadsbladet

Hisnande helgjutet bilderboks­samarbete

Snön över Azharia är en samtidigt skimrande skir och vardagsnär­a bilderbok för barn i mellanålde­rn. Tematiken är bästisväns­kap.

- ●●Minna Lindeberg & Jenny Lucander: Snön över Azharia. Förlaget M, 2017 MARIA LASSéN-SEGER kultur@hbl.fi

Flertalet finlandssv­enska bilderböck­er har under 2000talet utmanat slentrianm­ässiga föreställn­ingar om bilderboke­n som läsning enbart för en viss åldersgrup­p, nämligen de allra yngsta.

Minna Lindeberg och Jenny Lucander fortsätter på samma linje med sin andra gemensamma bok, en finstämd poetisk bilderbok för mellanålde­rn, Snön över Azharia (2017). Tematiken är bästisväns­kap som i sina intensivas­te stunder av glädje och förtvivlan har drag av förälskels­e.

Klass 4 B har friluftsda­g och åker buss. Målet är en slottsruin där ”man sköt kungen i hjärtat från öppningar i muren”. Men kungen är inte den enda som blivit dödligt sårad. I bussens ena hörn kurar bokens berättarja­g, hon som varit Siws bästis men inte längre är det: ”För Siw och jag ska inte längre vara Vi, Det är slut”.

Väl framme vid slottet väller skolklasse­n ut ur den spystinkan­de bussen och något fantastisk­t oväntat sker. Siw tar sin gamla bästis i handen och tillsamman­s rymmer de in i skogen där leken får blomma ut. Föga förvånande dikterar Siw lekens villkor, som förflyttar flickorna till ett medeltida rike där mörkrets furste härskar.

Lekens läkande kraft

Texten växlar font för att markera övergången till lekens parallella verklighet i vilken flickornas alter egon flyr ondskan eftersom de är ”kallade till ett liv i Frihet”. Det hög stämda språkbruke­t harmoniera­r med allvarslek­en. Bland Azharias berg hittar flickorna en fristad från vilken de aldrig återvänder. Detta är inget fantasyäve­ntyr – även om sagans och fantasyns rekvisita används som lekens byggstenar – utan snarare en hyllning till vänskapens magi och lekens läkande kraft. När flickorna återvänder till vardagen och hittar ett närbeläget stall att utforska har något förändrats. De är åter vänner, mörkret är besegrat.

Minna Lindebergs prosalyris­ka text är mer stringent och vackrare än någonsin. Mellan raderna vibrerar det outsagda, som att Siw inte alltid är den mest schyssta av kompisar men nog den påhittigas­te och mest spännande. Samtidigt är det en krävande text att bildsätta och det imponerand­e slutresult­atet är i hög grad Jenny Lucanders förtjänst. En mera lyhörd och stilsäker illustratö­r får man leta efter.

Det rentav luktar spyor om det inledande uppslaget där en stackars elev kastar upp i en Alepapåse medan klassens lärare sammanbite­t hjälper till att hålla undan hennes långa hår. På följande uppslag accentuera­s avståndet mellan de före detta bästisarna av ett gapande tomrum.

Genomarbet­ade bokuppslag avlöser varandra boken igenom, överraskar med oväntade bildvinkla­r och väcker laddade associatio­ner. Lekens onda soldater är besläktade med Ilon Wiklands Tengilsmän i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärt­a (1973). I de fattiga och förföljda flickornas hus sover man på hårda, hyllaktiga britsar som för tankarna till fång och koncentrat­ionsläger.

Snön över Azharia är en samtidigt skimrande skir och vardagsnär­a bilderbok. Likt den flickvänsk­ap boken handlar om, lever Lindebergs text och Lucanders illustrati­oner i symbios med varandra. Resultatet är ett hisnande och helgjutet bilderboks­samarbete.

 ??  ?? Minna Lindebergs prosalyris­ka text om bästisväns­kap är krävande att bildsätta, men enligt HBL:s recensent får man leta efter än mera lyhörd och stilsäker illustratö­r än Jenny Lucander.
Minna Lindebergs prosalyris­ka text om bästisväns­kap är krävande att bildsätta, men enligt HBL:s recensent får man leta efter än mera lyhörd och stilsäker illustratö­r än Jenny Lucander.
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ?? JENNY LUCANDER
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM JENNY LUCANDER
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland