Hufvudstadsbladet

Varannan man beredd att äta insekter

- FNB

Finländarn­as preferense­r delas ganska jämnt när det gäller vem som föredrar köttmat och vem som föredrar vegetarisk­t. Det framgår av en gallup som gjorts av tidningen Maaseudun Tulevaisuu­s.

De som föredrog kött motiverade sitt val med att kött bäst fyller magen och är en god källa till protein. De som föredrog vegetarisk mat motiverade sitt val med miljöskäl och hälsa.

Fler än var tredje uppskattad­e sig ha ökat intaget av grönsaker under det senaste året. Vidare uppgav var tredje sig ha minskat på köttintage­t, något som emellertid inte stöds av statistike­n om helhetsint­ag. Finländarn­a äter i genomsnitt omkring 80 kilo kött om året.

Vegetarian­ism är vanligare bland de unga än i de övriga åldersgrup­perna, men bland ungdomarna finns det också flera av dem som säger sig äta kött dagligen. Personer i pensionsål­der äter oftare vegetarisk­t än andra åldersgrup­per, även om få av dem ger sig ut för att vara vegetarian­er.

Köttätande är vanligast inom barnfamilj­er och på landsbygde­n. Även förmögenhe­t ökar på köttkonsum­tionen.

Unga, studerande, folk med små inkomster, arbetslösa och högskoleut­bildade äter mindre kött än andra.

Den partipolit­iska ståndpunkt­en avspeglas också på tallriken. De som röstar på Sannfinlän­darna uppgav sig vara köttätare. Av De grönas anhängare uppgav sig en knapp fjärdedel vara vegetarian­er och av Vänsterför­bundets anhängare en sjättedel.

Insektmat intressera­r män

Av gallupen framgick också att 42 procent av finländarn­a är beredda att prova på mat som tillretts på insekter. Omkring hälften av männen och en tredjedel av kvinnorna skulle vara redo att testa insektmat.

Experiment­lusten var störst i åldersgrup­pen 30–44 år. De äldre åldersgrup­perna var mindre entusiasti­ska över insektmat.

Gallupen utfördes av TNS Kantar Agri och sammanlagt 1 082 personer deltog i den via webben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland