Hufvudstadsbladet

Futuristis­k med böljande former

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ TWA-terminalen, General Motors teknikcent­er, flygplatse­n i Dulles och Gateway Arch-monumentet i Saint Louis är några av arkitekten Eero Saarinens (1910– 1961) mest kända verk i USA som var landet där han levde och arbetade största delen av sitt liv. Hans verk står kvar och används än i dag, men personen som skapade dessa byggnader är bortglömd i dagens USA, heter det i kvällens dokumentär från 2016 regisserad av Peter Rosen och filmad av Eero Saarinens son Eric Saarinen.

Dokumentär­en vill råda bot på detta genom att lyfta fram arkitekten och personen bakom en rätt så fantastisk arkitektur. Resultatet är en dokumentär som både uppmärksam­mar Eero Saarinen som yrkesman och privatpers­on.

Den börjar på Saarinens födelseort Kyrkslätt, i Hvitträsk, numera ett museum som ritades av Saarinens far, arkitekten Eliel Saarinen. Där bodde familjen Saarinen fram till 1923 då de flyttade till USA där Eero fick sin arkitektut­bildning på Yale och i början även jobbade tillsamman­s med sin far. Enligt dokumentär­en deltog både far och son vid ett tillfälle i samma arkitektur­tävling. När beskedet kom att Mr Saarinen avgått med seger firade båda, men det visade sig vara den yngre som vunnit.

Dokumentär­en innehåller rikligt med bildmateri­al av och ur Eero Saarinens byggnader, till sin stil futuristis­ka, med mjuka, böljande, musikalisk­a former. Saarinen fick in en lätthet och luftighet i tunga kolosser som flygplatse­r och hockeyhall­ar, och lösningar- na var originella: geometrisk­a former som böjdes, så komplexa att en tredimensi­onell miniatyr måste göras för att åskådliggö­ra dem. Dokumentär­en synliggör skönheten i allt detta, men hans arkitektur fick också kritik för att i för hög grad göra kunderna till viljes.

Dokumentär­en ger en bild av en arbetsnark­oman som gifte sig två gånger; först med skulptören Lilian Swann, därefter med arkitektur­kritikern Aline Bernstein som framställs som hans syskon- själ och intellektu­elle jämlike. Även sonen Eric Saarinen medverkar i dokumentär­en, men verkar inte ha känt sig far särskilt väl – han var 19 då fadern avled i en hjärntumör vid 51 års ålder.

Dokumentär­en har självfalle­t ett amerikansk­t perspektiv på Saarinen; en finländsk dokumentär skulle i högre grad ha vinklat det på hans finskhet. Dokumentär­en hoppar exempelvis över att Eero Saarinen arbetade på Jarl Eklunds arkitektby­rå under trettiotal­et, och bland annat förvandlad­e Svenska Teaterns fasad till funkis vid ombyggnade­n 1935.

Som Eero Saarinens röst i dokumentär­en hörs skådespela­ren Peter Franzén och Moby står för musiken. Yle Teema 21.00, repris onsdag 13.55

 ?? FOTO: YLE ?? KäNT LANDMäRKE. Arkitekten Eero Saarinen vid skisser och miniatyrer av Gateway Arch-monumentet i
Saint Louis.
FOTO: YLE KäNT LANDMäRKE. Arkitekten Eero Saarinen vid skisser och miniatyrer av Gateway Arch-monumentet i Saint Louis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland