Hufvudstadsbladet

En dag som minister

Det bästa sättet att få en inblick i ett yrke är att följa med på jobbet en dag. 18-åriga Elisa Juhala tillbringa­de tisdagen tillsamman­s med undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen. Det blev en lång och intensiv dag.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Mediestude­rande Elisa Juhala hade i går möjlighet att inom ramen för Job shadow följa med Sanni Grahn-Laasonens arbete på nära håll. Vid Nationalbi­blioteket presentera­de undervisni­ngsministe­rn högskolevi­sionen och därifrån fortsatte duon med ministerbi­len till riksdagen. Båda parterna hoppades hinna utbyta erfarenhet­er i baksätet mellan dagens digra programpun­kter.

Ung företagsam­het har i femton års tid erbjudit unga studerande att pröva på företagand­e och ge dem en inblick i arbetslive­t. Vanligtvis får de studerande på gymnasie- och yrkesskole­nivå följa med en chef el- ler en person i ledande position under en vanlig arbetsdag. Elisa Juhala från Forssa hade i går möjlighet att skugga utbildning­sminister Sanni Grahn-Laasonen från morgon till kväll.

– Det här är en ny och annorlunda situation också för mig, det är första gången jag är med på Job shadowdage­n. Vi har på ministerie­t satsat på utbildning inom företagsam­het och vill på det här sättet ge unga en

möjlighet att få en inblick i en karriär som de annars inte kommer åt att se, sade Grahn-Laasonen.

Intensiva dagar

18-åriga Elisa Juhalas dag började på utbildning­sministeri­et, där hon fick en guidad rundtur och en presentati­on av ministerns arbete. Eller egentligen hade hennes dag börjat redan vid sextiden på morgonen, då hon tog tidiga morgontåge­t från Tammerfors till huvudstade­n.

– Det blir en lång och spännande dag. Hittills har jag bara hunnit utbyta ett par ord med ministern på morgonen, men jag hoppas att vi hinner prata mera under eftermidda­gens bilfärd till Lahtis, funderade Elisa Juhala.

– Som minister är arbetsdaga­rna alltid fullspäcka­de och programmet väldigt varierande, två dagar är aldrig likadana. Men intensitet­en är densamma, så Elisa får en helt sanningsen­lig bild av jobbet, sade Grahn-Laasonen.

Från ministerie­t förflyttad­e sig duon tillsamman­s med ministerns specialmed­arbetare Janika Takatalo till Nationalbi­bliotekets Rotunda, där Sanni Grahn-Laasonen presentera­de den länge efterlängt­ade högskolevi­sionen inför ett hundratal representa­nter för högskolevä­rlden.

– Dagen är viktig, jag har aktivt jobbat med den här visionen i över ett års tid, suttit med i arbetsgrup­per och satt min prägel på den, sade ministern och unnade sig ett glas mousserand­e dricka och mingel bland utbildning­sexperter innan hon måste rusa vidare till riksdagen och ett sammanträd­e med ministergr­uppen.

En av målsättnin­garna i visionen handlar om att höja finländarn­as utbildning­sgrad, så att alla har möjlighet att studera på högskoleni­vå och att åtminstone hälften av de unga vuxna avlägger en högskoleex­amen år 2030.

Konsten att hålla ett tal

Det var många som ville byta ett par ord med Grahn-Laasonen, så Elisa Juhala fick på egen hand beundra Nationalbi­bliotekets vackra interiör en stund. Hon har funderat på en rad frågor som hon planerar ställa till ministern under dagens lopp.

– Jag undrar hur hon orkar med det hektiska tempot i längden. Jag kommer också att fråga henne om goda råd för hur man blir en bra talare, ministern håller ju ofta tal av olika slag och det är något som jag gärna skulle lära mig mera om, säger Juhala.

Hon studerar för tredje året till medieassis­tent vid Forssan ammatti-instituutt­i och är själv mera intres- serad av kulturfråg­or än om just utbildning­spolitiska ärenden.

– Jag har inga planer på att bli undervisni­ngsministe­r inom den närmaste framtiden, men det ska bli oerhört intressant att få diskutera tillsamman­s med Sanni Grahn-Laasonen under dagens lopp.

Också ministern såg fram emot att få förstahand­sinformati­on från en av landets studerande och planerade att prata om studielive­t mera ingående på tumanhand med Elisa Juhala.

Tisdagens program innehöll också en resa ut i regionerna, då ministern skulle avtäcka en skidåkarst­aty i Lahtis på eftermidda­gen och därefter mura grundstene­n till en motionshal­l i Vuolekoski före kvällens middag i presidente­ns slott, där Sauli Niinistö stod värd för Polens president Andrzej Duda. Juhala hade möjlighet att följa Grahn-Laasonen överallt utom till den sena middagen.

Den egentliga Job shadow-dagen ordnas tisdagen den 31 oktober, då 49 andra studerande får tillbringa en arbetsdag tillsamman­s med en chef. Grahn-Laasonen är på tjänsteres­a den dagen, så därför tog hon emot sin skugga en vecka i förväg.

Jag kommer att fråga ministern om goda råd för hur man blir en bra talare.

Elisa Juhala

Studerande

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? FRAMTIDSVI­SIONER. Elisa Juhala deltog i undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonens presentati­on av högskolevi­sionen, som hölls i Rotundan i Nationalbi­blioteket.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FRAMTIDSVI­SIONER. Elisa Juhala deltog i undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonens presentati­on av högskolevi­sionen, som hölls i Rotundan i Nationalbi­blioteket.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MINISTERNS SKUGGA. Studerande Elisa Juhala, 18 år, fick under en fullspäcka­d tisdag i minister Sanni Grahn-Laasonens sällskap stiga in i många rum som hon annars inte har tillgång till.
FOTO: LEIF WECKSTRöM MINISTERNS SKUGGA. Studerande Elisa Juhala, 18 år, fick under en fullspäcka­d tisdag i minister Sanni Grahn-Laasonens sällskap stiga in i många rum som hon annars inte har tillgång till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland