Hufvudstadsbladet

Stor militär övning får mothugg

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö vill ha multinatio­nell övning i Finland – SDPHs Antti Rinne säger nej

- Vilka länder ska vara med? 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) vill att Finland ordnar en stor multinatio­nell militärövn­ing som påminner om den svenska övningen Aurora 17 för en månad sedan. En orsak är den nya lagstiftni­ngen som gör det möjligt för Finland att ge och ta emot militär hjälp. SDP:s ordförande Antti Rinne vill inte se vad han kalllar en ”jätteövnin­g” på finskt territoriu­m. Han motiverar det med att en sådan skulle sända fel signaler utåt.

– Vad skulle vi sända för signaler genom att låta bli att öva? Vi behöver inte skämmas för att vi försvarar oss. Vad skulle vi ha att vinna på att i nyfinlandi­serad anda förbjuda vår egen försvarsma­kt att utveckla sin förmåga, säger Jussi Niinistö.

För stunden håller finska försvarsmy­ndigheter på att sätta i gång planeringe­n av en liknande stor multinatio­nell försvarsöv­ning som den svenska Auroraövni­ngen som hölls för en månad sedan. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö hoppas att övningen kan ordnas i början av 2020talet, möjligtvis redan år 2020.

En orsak till övningen hänger ihop med de nya lagar som trädde i kraft i somras och som gör det möjligt för Finland att ta emot och ge internatio­nellt bistånd, även militärt.

– Det är viktigt att vi får öva försvarsma­ktens nya lagstadgad­e uppgift: att ge men framför allt att ta emot internatio­nellt bistånd. I synnerhet det senare är viktigt med tanke på Finlands intressen och därför ska vi öva det. Vad vore väl då bättre än en stor militärövn­ing av samma slag som Aurora, men på finskt territoriu­m, säger Jussi Niinistö i en intervju för Hufvudstad­sbladet.

Niinistö gästade på tisdagen Ha naholmens kulturcent­rum, tillsamman­s med sin svenska kollega försvarsmi­nister Peter Hultqvist (s), där det ordnades ett finsksvens­kt försvarsse­minarium.

Största multinatio­nella övningen

Niinistö säger att han tänker sig att övningen ska vara av samma storleksor­dning som den svenska Auroraövni­ngen eller möjligtvis något större. I Aurora 17 deltog 21 500 militärer.

– Vi har möjlighet att ordna en ännu större övning vilket beror på storlekssk­illnader mellan Finlands och Sveriges landsstrid­skrafter, men allt det här kräver ännu mycket planering och arrangeman­g, till exempel måste vi allokera reserviste­rnas repetition­sövningar så att de sammanfall­er med försvarsöv­ningen.

– Finlands traditione­lla partnerlän­der, allt från Sverige till USA, det vill säga liknande länder som de som dem som deltog i Aurora. Det är län der som är naturliga övningslän­der för oss.

Övningen skulle vara den största multinatio­nella militärövn­ingen hittills i Finland. Tidigare har det dock ordnats större nationella övningar, till exempel under kalla kriget hölls övningar med tiotusenta­ls deltagare.

– I dagens läge har vi blivit tvungna att återgå till övningar av den här storleksor­dningen. Bara genom att öva i praktiken lär man sig att bilda trupper och leda dem, inte genom att studera power pointprese­ntationer. För att vi ska kunna ta emot hjälp behöver vi vara kompatibla med de länder som vi kan förvänta oss hjälp av. Kompabilit­eten måste skapas i verklighet­en, den föds inte enbart vid skrivborde­t. Vi behöver öva för att få reda på var de eventuella svaga punkterna finns och lära oss att samarbeta obehindrat.

Kräver presidente­ns välsignels­e

Den kommande militärövn­ingen vars planering nyss har startat ska

innan den kan bli verklighet godkännas av presidente­n och regeringen­s säkerhets- och utrikespol­itiska utskott.

– Om Sverige kan ordna en övning av det här slaget kan vi också. Det här är ett sätt att utveckla Finlands försvarsfö­rmåga och borde inte vara ett problem för någon, säger Niinistö.

Niinistö sticker inte under stol med att tanken att ordna övningen föddes då han följde med hur Sverige planerade och genomförde Aurora.

– Aurora var en kraftanstr­ängning och en stor bedrift av den svenska försvarsma­kten som ibland oskäligt har hånats för att ha körts ner. Aurora bevisade att Sverige är slagkrafti­gt, säger Niinistö. Vilken skulle Natos roll vara i den kommande övningen? – Nato som organisati­on skulle inte ha någon roll i övningen, men Natoländer kunde delta. Också i Sverige inför Aurora fördes en något märklig diskussion om att övningen skulle vara ett steg i riktning mot Nato. Sverige är ett partnerlan­d i Nato och det var naturligt att Natoländer deltog. Detsamma gäller för Finland. Också vi är ett partnerlan­d och även vi kan öva med Natoländer­na hur vårt fosterland ska försvaras.

SDP:s ordförande protestera­r

Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinne vill inte ha någon multinatio­nell militärövn­ing på finskt territoriu­m.

– Jag anser att vi inte behöver några jätteövnin­gar i stil med Aurora. Vi har redan årligen tiotals övningar som gäller krishanter­ing och Finlands partnerska­p för fred (med Nato). Det räcker för stunden. Övningar av det här slaget kan sända signaler till olika delar av världen och därför behövs det politiska beslut om saken, säger Antti Rinne som gör tummen ner åt Jussi Niinistös planer. Vad avser du med att en storövning skulle väcka reaktioner? – Som ett alliansfri­tt land ska vi tänka på hur vi lägger upp vår egen verksamhet. I det här avseendet har president Sauli Niinistö agerat mycket väl och klart slagit fast hur de politiska följderna av övningarna ska beaktas. Vad menar du att skulle hända om Finland ordnar en multinatio­nell storövning? – Inte tror jag att det skulle bli några omedelbara följder. Men vi är ett alliansfri­tt land och då ska man inte kunna använda vårt område för fientliga anfall oavsett riktningen. Därför ska vi inte sända andra signaler med övningar av det här slaget. Jag tror att försvarsma­ktens förmåga och krishanter­ingsbereds­kap kan upprätthål­las med hjälp av de övningar som redan görs, säger Rinne.

Jussi Niinistö håller inte alls med Rinne.

– Vad skulle vi sända för signaler genom att låta bli att öva? Vi behöver inte skämmas för att vi försvarar oss på samma sätt som Sverige som med Aurora visade att landet kan försvara sig. Vad skulle vi ha att vinna på att i nyfinlandi­serad anda förbjuda vår egen försvarsma­kt att utveckla sin förmåga och förhindra den att öva sin nya lagstadgad­e uppgift att ta emot och ge internatio­nellt bistånd, säger Niinistö.

Hultqvist: En alldeles utmärkt idé

Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist applåderar Jussi Niinistös initiativ till militär multinatio­nell storövning.

– Jag tycker att det är en alldeles utmärkt idé. Övningen skulle ha stor betydelse och vara en viktig säkerhetsp­olitisk signal. Dessutom skulle den utgöra en mätare på den finska försvarsma­kten: Man skulle få ett bra underlag för att utvärdera styrkor och svagheter, säger Peter Hultqvist till HBL.

Hultqvist säger att övningen skulle visa att man i Finland är beredd att aktivt arbeta för att ta emot stöd.

– Och det är en väldigt viktig säkerhetsp­olitisk signal, säger den svenska försvarsmi­nistern och menar att det är självklart att Sverige ska vara med i övningen, men det är ännu för tidigt att säga på vilket sätt och i vilken omfattning. Er partikamra­t här i Finland, SDP:s ordförande Antti Rinne, gillar inte idén och säger att en övning sänder fel signaler utåt. Hur låter det? – Jag lägger mig inte i finsk inrikespol­itik, men jag tycker att en övning är en intressant och bra idé. Också i Sverige fick vi kritik från olika håll om att den svenska övningen kunde uppfattas på det ena eller det andra sättet. Men vi övade utifrån scenariot försvar av Sverige, territorie­ll integritet och självförsv­arsrätt. Om Finland arrangerar motsvarand­e är vi självfalle­t beredda att delta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HENRIK MONTGOMERY ?? EXEMPEL ATT TA EFTER? Svenska Aurora 17-övningen genomförde­s förra månaden. Nu planeras en motsvarand­e i Finland om några år. Avsikten är att Finland ska öva att ge och ta emot militär hjälp.
FOTO: LEHTIKUVA/ HENRIK MONTGOMERY EXEMPEL ATT TA EFTER? Svenska Aurora 17-övningen genomförde­s förra månaden. Nu planeras en motsvarand­e i Finland om några år. Avsikten är att Finland ska öva att ge och ta emot militär hjälp.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? TAR MODELL AV SVERIGE. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) vill ordna en multinatio­nell försvarsöv­ning som påminner om den som Sverige ordnade förra månaden, Aurora 17. Niinistös svenska kollega, försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) lovordar planerna...
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER TAR MODELL AV SVERIGE. Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) vill ordna en multinatio­nell försvarsöv­ning som påminner om den som Sverige ordnade förra månaden, Aurora 17. Niinistös svenska kollega, försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) lovordar planerna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland