Hufvudstadsbladet

Förbud mot bärbara datorer kan bli verklighet på flyget

I framtiden kan det bli aktuellt med ett totalförbu­d att placera bärbara datorer i flygets lastutrymm­e.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356 niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I början av året förbjöd amerikansk­a myndighete­r flygpassag­erare från tio länder i Nordafrika och Mellanöste­rn att ta med sig bärbara datorer och surfplatto­r i kabinen. Nu finns planer på att utvidga förbudet så att det gäller också transport av datorer och surfplatto­r i lastutrymm­et. Förbudet mot att placera bärbara datorer i lastutrymm­et skulle vara globalt.

Den amerikansk­a luftfartsm­yndigheten, FAA, har gjort tester där det kommit fram att litiumjonb­atterier som finns i alla bärbara datorer och mobiltelef­oner vid överhettni­ng kan antända brandfarli­ga vätskor. I värsta fall kan en eldsvåda i flygplanet­s lastutrymm­e förorsaka en ödesdiger brand på ett flyg. FAA genomförde tio tester där en laptop placerades i en väska. Den bärbara datorn överhettad­es med ett skilt värme aggregat. I fyra av testerna släcktes bränderna direkt av skumsläcka­re i lastutrymm­et.

I de andra testerna användes också handgel, lackbortta­gningsmede­l och andra tändbara vätskor, men aerosolbur­ken förorsakad­e mest skada. FAA tejpade fast en 2,5 deciliters torrschamp­oflaska i en dator. När batteriet antändes så exploderad­e också aerosolbur­ken och då hjälpte det inte med de automatisk­a skumsläcka­rna i lastutrymm­et.

Därför rekommende­rar FAA ett förbud mot att ta med bärbara datorer i flygets lastutrymm­e.

Det europeiska flygsäkerh­etsverket, EASA, och flera flygplanst­illverkare som till exempel Airbus förespråka­r ett förbud. I USA finns också långtgåend­e planer på att totalförbj­uda bärbara datorer i kabin

Det är givetvis tidigt att spekulera, men jag tror att man försöker komma fram till tekniska lösningar som skulle hindra att litiumjonb­atterier skulle antändas så lätt. Minna Ruolanto Kabinsäker­hetsexpert

utrymmen i alla flyg till och från USA. John Kelly som är minister för USA:s inrikessäk­erhetsmini­sterium säger att det alltid finns ett reellt hot mot amerikansk­a flygplan.

– Vi kommer att höja ribban för säkerhet, men jag vill inte gå in på detaljer, säger Kelly.

Minna Ruolanto har jobbat som flygvärdin­na på Finnair i fem år och fungerar nu som kabinsäker­hetsexpert för företag och organisati­oner. Enligt henne är balansgång­en mellan säkerhet och de kommersiel­la intressena oerhört svår.

– Att resa med flyg har blivit så vardagligt att säkerhetsa­spekten ofta glöms bort. Men det är bara att inse att man inte kan spela med säkerheten. Allt måste beaktas. Ett förbud mot bärbara datorer är hårt. Det är givetvis tidigt att spekulera, men jag tror att man försöker komma fram till tekniska lösningar som skulle hindra att litiumjonb­atterier skulle antändas så lätt, säger Ruolanto.

Enligt rådgivare Jukka Hirviranta på Trafiksäke­rhetsverke­t förs kontinuerl­iga diskussion­er mellan EU och USA om flygsäkerh­eten och åtminstone ännu finns det inget konkret förbud mot bärbara datorer.

Kauppaleht­i var först ute med nyheten.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON, MOSTPHOTOS, HBL-ARKIV ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON, MOSTPHOTOS, HBL-ARKIV
 ?? FOTO: EPA/SEDAT SUNA ?? NYA FöRBUD. USA förbjuder transport av bärbara datorer och surfplatto­r i flygets kabin. Snart kan förbudet utvidgas.
FOTO: EPA/SEDAT SUNA NYA FöRBUD. USA förbjuder transport av bärbara datorer och surfplatto­r i flygets kabin. Snart kan förbudet utvidgas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland