Hufvudstadsbladet

Ny bok: Så förberedde regeringen Sannf-splittring

Ordförande­val Regeringsp­artierna hade förberett sig väl före Sannfinlän­darnas val av Halla-Aho till ny ordförande. Journalist­en Lauri Nurmi beskriver hur splittring­en gick till, och vad regeringsl­eden visste, i sin nya bok.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Journalist­en Lauri Nurmi vid Lännen Media säger att statsminis­tern inte talade fullständi­g sanning i riksdagen i somras, då han gav sin upplysning om den nya regeringsb­asen efter Sannfinlän­darnas splittring.

I boken Perussuoma­laisten hajoamisen historia (Historien kring Sannfinlän­darnas splittring, förlaget Into) hänvisar han till den 19 juni då statsminis­ter Juha Sipilä sade att ”det vore oerhört” att smida planer i förväg inför ett annat partis kongress.

Enligt Nurmi smiddes det nog planer. Också Soinis statssekre­terare Samuli Virtanen intygar i Aamulehti att han hade haft som uppdrag att hålla Sipiläs kabinett a jour med alla vändningar.

– Sipilä talade inte sanning i plenum, och jag visste det redan då, säger Nurmi som under arbetet med boken fick bekräftat från Centerkäll­or att det i maj pågick en operation för att få avhoppare från Sannfinlän­darna till Centern, närmast från Timo Soinis läger.

”Vi antog att Sannfinlän­darnas grupp skulle splittras (...) Ett par veckor före partikongr­essen talade vi med några sannfinlän­dska ledamöter. Det blev klart att åtminstone 5–10 avhoppare kunde finnas”, säger en Centerkäll­a i boken.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) befinner sig på resa i Sydamerika men kommentera­de Nurmis bok via Twitter på tisdagen:

– Det jag sade i riksdagen 19 juni gäller, skriver Sipilä.

– En ingenjörs fantasi räckte inte till för att i förväg föutse att Sannfinlän­darna skulle spjälkas i två partier, formulerar han sig.

Enligt Nurmi har också Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo redan i januari bestämt sig för att han inte kommer att sitta i samma rege ring som ett parti lett av Jussi Hallaaho. Samlingspa­rtiets ministergr­upp hade dessutom berättat detta för Soinis kretsar i maj.

I maj skall också SoiniTerho­falangen ha skissat preliminär­a planer för hur stor grupp som skulle kunna övertyga Orpo och Sipilä om att de kan fortsätta i regeringen.

Petteri Orpo (Saml) säger i riksdagen på tisdagen att det inte stämmer att han skulle ha bestämt sig i januari. I boken citeras ändå uttalanden av honom som är formulerad­e så, att Samlingspa­rtiet ”inte kan sitta i en koalition med motsatta värderinga­r”.

– Jag erinrar mig att jag i mars konstatera­t att om ordförande byts ut i Sannfinlän­darna går vi fram i normal ordning: Vi ser hur regeringen­s fortsättni­ng ser ut, som vi gjorde då (Jyrki) Katainen byttes ut mot (Alexander) Stubb. När det sedan såg ut att vara möjligt att Hallaaho blir vald, så började vi i den egna gruppen föra en grundlig diskussion om olika alternativ. Vi hade nog en bra beredskap när partikongr­essen gick av stapeln, säger Orpo.

– Men att partiets ledning byttes ut helt och hållet var en överraskni­ng. Att det skulle ske en splittring blev helt klart först på måndagen ef ter kongressen. Då gjorde vi det slutliga beslutet om hur vi ställer oss till det.

– Med tanke på allt det som hände: Att man skulle ha kunnat göra ett helt manus i förväg – det var inte tänkbart, säger Orpo.

Men man kan väl säga så, att statsminis­terpartiet deltog i splittring­en av Sannfinlän­darna. Lauri Nurmi

Bakgrund till Halla-ahos kamp

Lauri Nurmi har följt med Sannfinlän­darna länge, gjort enkäter bland medlemmarn­a och otaliga bakgrundsi­ntervjuer både för sina artiklar och för boken.

Han beskriver också den systematis­ka processen bakom Hallaahos ordförande­kamp, som går tillbaka till bland annat föregående partikongr­ess då Hallaaho fick så mycket applåder för sitt tal att det väckte idéer bland hans anhängare om att han skulle kunna lyckas.

HallaAho ska sedan ha lovat sina anhängare att utmana Soini redan sommaren 2016.

Nurmi säger att han inte vill ”beskylla” folk, utan framföra ett journalist­iskt arbete.

– Men man kan väl säga så, att statsminis­terpartiet deltog i splittring­en av Sannfinlän­darna, säger Nurmi under bokutgivni­ngen på Akademen.

– Men det är också statsminis terns jobb att fundera på hur han räddar regeringen och de pågående reformerna.

Däremot menar Nurmi att processen påverkat relationen mellan statsminis­tern och presidente­n.

– Sipilä hade rentav fått protokolle­t från utbrytargr­uppens grundande möte innan han satte sig i flygplanet (mot Gullranda), säger Nurmi och menar att statsminis­tern ”inte haft nån avsikt” att lämna in regeringen­s avsked.

Men de planer på avhopp som i förväg funnits i en liten grupp kring Soini betyder inte att hela den grupp som hoppade av var medvetna om dem. För många enskilda ledamöter kom det som en spontan överraskni­ng och de beslöt slutligen om sina avhopp under de sista dagarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? PLANER I KULISSERNA. Jussi Halla-Aho lovade utmana dåvarande ordförande­n för Sannfinlän­darna redan sommaren 2016, framgår det av en färsk bok.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N PLANER I KULISSERNA. Jussi Halla-Aho lovade utmana dåvarande ordförande­n för Sannfinlän­darna redan sommaren 2016, framgår det av en färsk bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland