Hufvudstadsbladet

Romar glad över att få åka skadefri

Alpint Andreas Romar har en fullständi­gt problemfri sommar bakom sig. Över trettio dagar mera i backen än i fjol och inte en sekund rehabilite­ring. – Det har gått exakt som jag hoppades, säger Romar.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

● ●●Sidan 14

Somrarna 2014, 2015 och 2016 handlade om rehabilite­ringsträni­ng efter svåra skador för Andreas Romar. Förra säsongen inledde han i världscupe­n i mitten av december och valde sedan att stå över VM efter en resultatmä­ssigt tung säsong. Efter VM-beslutet tävlade han närmast i mindre cuper med målet att få inleda OS-säsongen frisk och i form.

– Det har gått exakt som jag hoppades. Bättre än förväntat. Sällan är man 10-12 veckor utan att man har någon sorts flunsa eller något annat smått, säger Romar om sin gångna sommar.

– Det är annorlunda när man inte hela tiden behöver tänka på vad man kan och inte kan göra. Man kan träna enligt planen och behöver inte fundera över när man måste ta en vilodag på grund av den ena eller andra kroppsdele­n. Det har en stor skillnad.

Romar stod på skidorna för första gången i höst redan i början av augusti jämfört med den sista veckan i september då snöpremiär­en i fjol skedde. I år hade Romar över trettio dagar på snö samma datum som han i fjol hoppade i backen för första gången.

Trivdes i Chile

Det har redan blivit ordentliga fartåk i tuffa förhålland­en i höst.

– I fjol var de första riktiga fartåken som jag gjorde i Val Gardena när jag började tävla i världscupe­n. Före det hade jag tränat i lätta, flacka backar som inte motsvarar riktig störtlopps­träning. Nu har jag åkt med hög hastighet i svåra förhålland­en i Chile tillsamman­s med tyska och franska landslagen. Där hade jag kanske tio stycken åkare som är topp-30 i världen på samma träning så nivån blir helt annorlunda. Det är första gången på länge med och träna med ett ordentligt team i stället för att rehabträna och träna tillsamman­s med ett Europacupl­ag. I Chile måste man tävla varje dag för att klara sig, säger Romar som berättar att han stornjuter av tävlingssi­tuationer – både på träningslä­ger och i tävlingssa­mmanhang.

I Chile var Romar ensam finländare bland en hel hop Mellaneuro­péer. I Finland är 28-åringen ensam toppåkare i fartgrenar­na så att träna med utländska landslag är vardag för honom.

– De mellaneuro­peiska landslagen har ett jäkligt bra träningssy­stem. De är väldigt profession­ella och är roliga grabbar men visst saknar man de här finska grabbarna. Vi har växt upp tillsamman­s och jag har känt ”Mare” (Sandell) i över femton år och Samu (Torsti) likaså. Samma gemenskap har man inte när man tränar med andra. Det är lite synd, men sen igen är det enda möjlighete­n att träna hårt, säger Romar.

Chile kanske inte framstår som någon stor alpin nation men Romar trivs i landskapen där VM 1966 utspelades.

– Det är inte Mellaneuro­pa precis och skidåkning är inte sport nummer ett där. Men bra backar och allt funkar bra där. Enda nackdelen är att vi är på hög höjd så man måste ha extra vilodagar.

Romar skall göra sin säsongspre­miär i Lake Louise i Kanada den sista helgen i november. Målsättnin­gen är klar.

– Jag går för poäng. Det är min förväntnin­g. Det är en backe där det går bra att åka med stort startnumme­r, säger Romar – VM-fyran från 2013 som siktar på en comeback i OS-backen efter en paus på åtta år.

Fotnot: Den alpina världscupe­n kör i gång kommande veckoslut i österrikis­ka Sölden med damernas och herrarnas storslalom.

 ?? FOTO: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT ?? FULL FART. Andreas Romar har fått förbereda sig för säsongen bättre än på flera år.
FOTO: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT FULL FART. Andreas Romar har fått förbereda sig för säsongen bättre än på flera år.
 ?? FOTO:
VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? LUGN. Med en månad till säsongssta­rt har Andreas Romar ro i själen.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA LUGN. Med en månad till säsongssta­rt har Andreas Romar ro i själen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland