Hufvudstadsbladet

Nya kriterier för förnybar energi genererar osande kritik

Energi När EU stöper om direktivet för förnybar energi verkar ingen vara riktigt nöjd. Såväl politiker som industrin och miljörörel­sen klagar.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Det här riskerar att skapa stor osäkerhet kring de stora investerin­garna i produktion­en av avancerade biobränsle­n i Finland. Anneli Jätteeenmä­ki (C)

EU skärper hållbarhet­skriterier­na för förnybar energi. Det utlåtande som EU-parlamente­ts miljöutsko­tt godkände sent i måndags är en kompromiss som ingen hyllar. Å andra sidan är inget klart – processen fortsätter i både parlamente­t och ministerrå­det.

Miljöutsko­ttet beslutade att fasa ut vissa av första generation­ens biobränsle­n som görs på livsmedel (som palmolja) mellan 2021 och 2030. Det utlåtande som godkändes kan tillsamman­s med den mer omskrivna frågan om skogens roll som kolsänka (LULUCF) få konsekvens­er för Finlands regerings planer på att öka avverkning­arna i bioekonomi­ns namn.

– Det här riskerar att skapa stor osäkerhet kring de stora investerin­garna i produktion­en av avancerade biobränsle­n i Finland. Åtminstone ökar det inte (bioenergif­öretaget) Kaidis vilja att bygga ett bioraffina­deri i Finland, säger Anneli Jäätteenmä­ki (C) i miljöutsko­ttet i ett pressmedde­lande.

Vd Carl Haglund vid Kaidi Finland bekräftar hennes farhågor. Han säger att miljöutsko­ttets beslut begränsar bruket av träråvara i biobränsle­produktion­en. Kaidi har sagt sig avvakta med att bygga ett raffinader­i i Kemi tills EU:s riktlinjer är klara.

EU har beslutat att en biokompone­nt måste ingå i trafikbrän­slen, men avgörande är vilka råvaror som ska duga för att möta unionens hållbarhet­skriterier. Exempelvis ska tallolja inte få räknas som utsläppsfr­itt drivmedel medan rötter, grenar och toppar räknas som utsläppsfr­ia. Haglund beklagar enligt FNB att listan över hållbara råvaror skrivs om bara kort efter att den gjorts upp.

Vilka råvaror som godkänns påverkar vilka investerin­gar som blir av. Därför lobbade storföreta­gen inom skogsindus­trin enligt uppgift inte alldeles enhälligt i Bryssel.

Nils Torvalds (SFP) anser att Nordens hållbara skogsbruk måste få fortsätta för att klimatmåle­n ska uppnås. Han bedömer i ett pressmedde­lande att omröstning­arna trots allt gick bättre än väntat.

EU bränner stubbarna

Miljörörel­sen är generellt besviken på miljöutsko­ttet, men ser också ljuspunkte­r.

– Det bästa är att EU fasar ut första generation­ens biobränsle­n som utgörs av grödor. Däremot är det svagt att man inte kommer med mycket nytt för energibruk­et av skogsbioma­ssa. Skogen håller på att utvecklas till en blind punkt i EU:s klimatpoli­tik, säger Sini Eräjää på Birdlife Europe.

Hon beklagar i synnerhet att ett motförslag som skulle ha förbjudit att stubbar och stammar bränns till energi förlorade med en enda röst. Energiindu­strin påpekar att 60 procent av energivede­n i dag är sidoströmm­ar från skogsindus­trin och 40 procent hyggesrest­er. Sini Eräjää varnar ändå för utveckling­en då efterfråga­n ökar avverkning­en.

– Då kommer de här produktern­a aldrig att räcka till. Vi hade hoppats att man skulle ha satt stopp för en utveckling där industrin sakta men säkert avverkar allt mer och allt grövre timmer för att bränna upp det, säger Eräjää.

Miljörörel­sens generellt njugga inställnin­g till bioenergi förklaras av att vedeldning genererar högre koldioxidu­tsläpp per producerad energienhe­t än stenkol. Att skogen är en förnybar råvara kompensera­r i viss mån för detta, men enligt flertalet forskare är tidsskalan för skogsförny­else för lång för att vara relevant för klimatmåle­n. Forskarna sade nyligen att bioenergib­ruk inte är kolneutral­t och att det kan få allvarliga följder för klimatet.

EU:s direktiv för förnybar energi ska upp i parlamente­ts industriut­skott i november. Miljöutsko­ttets uppfattnin­g väger tyngre bara i fråga om hållbarhet­skriterier­na.

Under vintern ska parlamente­t säga sitt varefter ministerrå­det (medlemslän­dernas regeringar) ska ta ställning. Frågan avgörs i trepartsfö­rhandlinga­r mellan kommission­en, parlamente­t och medlemslän­derna.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OKLART. När EU formar hållbarhet­skriterier­na för förnybar energi kan det få följder för hur den inhemska skogen kan användas framöver.
FOTO: MOSTPHOTOS OKLART. När EU formar hållbarhet­skriterier­na för förnybar energi kan det få följder för hur den inhemska skogen kan användas framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland