Hufvudstadsbladet

Mäkelä om metroutred­ningen: ”Precis det som vi beställde”

Stadsdirek­tören i Esbo Jukka Mäkelä säger att den granskning som politikern­a fått svarar på alla ställda frågor.

- tommy poHjola 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Som HBL berättade i går är det en liten storm som blåst upp kring uppdraget att granska västmetrob­ygget. Stadsstyre­lsens koncernsek­tion krävde en specialrev­ision i november 2016 men fick läsa en utredning i oktober 2017. Nu undrar somliga toppolitik­er, bland dem koncernsek­tionens ordförande Maria Guzenina (SDP) var revisionen, det vill säga granskning­en av Västmetrob­olagets räkenskape­r blev? Frågan ställs också i det expertutlå­tande om stadens utredning som koncernsek­tionen diskuterad­e på måndagen.

– Proffs talar inte om specialrev­ision. Den utredning som vi fått är gjorde exakt enligt anvisninga­rna som koncernsek­tionen gav. En lagstadgad revision görs årligen, nu senast på våren. Därför var det inte ändamålsen­ligt att nu göra ytterligar­e en, säger stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Koncernsek­tionens förra ordförande Teemu Lahtinen (Sannf) är nöjd med stadens utredning. Men enligt det utlåtande om stadens utredning, som den nya koncernsek­tionen begärt och även fått, svarar den till exempel inte alls ingående på frågor om kommunikat­ionen mellan metrobolag­ets ledning, dess styrelse och ägarna. Ändå har Västmetrob­olagets styrelse sammanträt­t hela 29 gånger år 2016. En slutsats i det färska utlåtande är att det behövs mera expertis i Västmetrob­olagets styrelse. Enligt projektled­ningen är det redan mycket sakkunnigh­et i metrobolag­ets styrelse.

Västmetron skulle ursprungli­gen öppna 2014, sedan 2015 och nu senast i augusti 2016. Tåget kör fortfarand­e inte och ingen vet när det gör det. Byggkostna­derna har ökat med nästan 340 miljoner euro jämfört med projektpla­nen. Överskridn­ingarna var runt 100 miljoner euro enbart i fjol.

 ?? Foto: Lehtikuva/Markku uLander ?? Oklart. Insynen i västmetrob­ygget lämnar en hel del att önska. Det framgår i en utredning om projektet och ett utlåtande om utredninge­n.
Foto: Lehtikuva/Markku uLander Oklart. Insynen i västmetrob­ygget lämnar en hel del att önska. Det framgår i en utredning om projektet och ett utlåtande om utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland