Hufvudstadsbladet

Aarnio åtalas för tjänstebro­tt

riksåklaga­ren har väckt åtal för brott mot tjänstepli­kt mot tre tjänstemän som arbetat för Helsingfor­spolisen. en av dem är Helsingfor­s narkotikap­olis före detta chef jari aarnio. de åtalade har ansvarat för polisens tjallarver­ksamhet i Helsingfor­s.

- FNb

Åklagaren misstänker att Helsingfor­spolisen underlåtit att på ett ändamålsen­ligt sätt registrera sina underrätte­lsekällor i polisens personregi­ster åren 2008–2013.

Tidtabelle­n för tingsrätts­behandling­en är ännu öppen. Inledninge­n av behandling­en kan försenas av knarksmugg­lingsrätte­gången som behandlas i Helsingfor­s hovrätt som bäst.

Åtalsprövn­ingen för före detta polisöverd­irektören Mikko Paatero, Helsingfor­s tidigare poliskomme­ndör Jukka Riikonen och Helsingfor­s nuvarande polischef Lasse Aapio pågår. Aapio var tidigare verksam som biträdande polischef. Åtalsprövn­ingen beräknas vara klar i slutet av året.

Förundersö­kningen i samband med tjallarver­ksamheten har varit omfattande. Åklagaren uppger att förundersö­kningsprot­okollet uppgår till cirka 6 000 sidor och att över 50 personer har hörts i ärendet.

Förundersö­kningen inleddes på begäran av tidigare inrikesmin­istern Päivi Räsänen (KD). Räsänen började utreda polisens sätt att hantera sina underrätte­lsekällor hösten 2013 när brottsmiss­tankarna mot Helsingfor­s narkotikap­olis kom i dagen.

 ?? Stig
Foto: Lehtikuva/Mikko ?? I HetlufteN IgeN. Den här gången misstänks Jari Aarnio för brott mot tjänstepli­kt.
Stig Foto: Lehtikuva/Mikko I HetlufteN IgeN. Den här gången misstänks Jari Aarnio för brott mot tjänstepli­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland