Hufvudstadsbladet

Billigare att åka med mobilbilje­tt

från och med nästa år sänks priserna på mobilbilje­tter i Helsingfor­sregionens trafik samtidigt som taxan i natttrafik­en upphör.

- NiclaS lönnqviSt niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Mobilbilje­ttens pris för resa inom Helsingfor­s sänks från 2,90 euro till 2,20 euro. Regionbilj­ettens nya pris blir 4,20 euro mot det nuvarande 5 euro. Ett periodkort för mobilen införs och kostar lika mycket som periodbilj­etten på resekort.

– Försäljnin­gen av mobilbilje­tter har ökat markant i år. I år säljer vi mobilbilje­tter för 30 miljoner euro och vi räknar med att summan nästa år är 70 miljoner euro. Vi har fått nya kunder som inte tidigare använt resekorten, säger HRT:s vd Suvi Rihtniemi.

Utbudet av mobilbilje­tter utökas nästa år. Nästa år kan man köpa periodbilj­etter för barn och studerande. Biljettpri­serna för resekort hålls på den nuvarande nivån. Nästa år upphör också natttaxan som varit i kraft mellan 2 och 4.30. HRT motiverar beslutet med att allt fler människor jobbar på nätterna och att det är orättvist att de måste betala mer för kollektivt­rafiken. HRT föreslår också att kontrollav­giften höjs från 80 till 100 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland