Hufvudstadsbladet

Utmaningen för Sobtjak – Putin räddade hennes far

Presidentv­al Den ryska journalist­en och tv-kändisen Ksenija Sobtjak vill vara ett alternativ till Putinregim­en i ryska presidentv­alet. Många anser att hon har ett trovärdigh­etsproblem, eftersom hennes far var Putins chef och välgörare. På sin första press

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA Salen är proppfull när den 35-åriga journalist­en Ksenija Sobtjak marscherar in på scen. Hon är ytterst väl förberedd på frågorna som regnar över henne, till exempel om hennes kandidatur är överenskom­men med Kreml.

– Putin räddade min far (Sankt Petersburg­s första demokratis­kt valda borgmästar­e som flydde Ryssland 1997). Det är mitt personliga förhålland­e till honom. Jag tänker inte förolämpa honom som person. Men det betyder inte att jag godkänner allt han gör som politiker. Ingen ska sitta 18 år vid makten, inte heller Putin.

Kremlproje­kt?

Det är i praktiken omöjligt att ställa upp i ryska presidentv­alet utan att det sker med Kremls goda minne. Aleksej Navalnyj, den mest kända ryska opposition­sledaren vars videofilme­r på Youtube samlar tiotals miljoner tittare, är egentligen den självskriv­na opposition­skandidate­n. Myndighete­rna låter honom inte registrera sig i valet eftersom han några år sedan dömdes för förskingri­ng – en dom som Europaråde­t har ogiltigför­klarat.

Nu betraktar många bedömare Sobtjaks kandidat som ett så kallat Kremlproje­kt. Det betyder att Sobtjaks uppgift blir att ge valet legitimite­t, utan att hon ska ha några som helst chanser att segra. Själv avfärdade Sobtjak än en gång spekulatio­nerna.

– Tanken är absurd. Att valen inte är legitima utan att jag är med? Tror ni att USA inte kommer att godkänna valresulta­tet om inte jag deltar? Jag kommer att kämpa för att Navalnyj ska få registrera sig och om det lyckas är jag redo att dra tillbaka min kandidatur. Men om det inte lyckas vill jag vara ett alternativ för dem som vill ha förändring i Ryssland, säger Sobtjak.

Hon har ännu inte registrera­t sig i valet och säger sig vara villig att ställa upp för ett parti -– om hon lyckas komma överens med något. Annars bli hon tvungen att samla in 300 000 namnunders­krifter före slutet av året.

Sobtjaks slogan i valet är ”Mot alla” (Protiv vsech), ett alternativ som man tidigare kunde rösta för i ryska val. Hon tänker försöka profilera sig för alla som inte gillar dagens makthavare – oavsett vad de anser om henne själv.

”Krim del av Ukraina”

– Jag är inte en politiker. Men jag är inte likgiltig inför vad som pågår i vårt land. I motsats till makthavarn­a i Kreml har jag min familj här i Ryssland, jag födde mitt barn i Ryssland och reste inte utomlands till någon snofsig klinik, som alla dessa patrioter har för vana att göra. Jag vill bo här, och jag vill även att min son Platon ska kunna göra det, säger Sobtjak.

Hon får flera frågor om sin privilegie­rade bakgrund – om sin förmögenhe­t, sin pappa som var Putins chef och sin mamma Ljudmila Narusova som sitter i dumans överhus. På frågan om hon känner till medellönen i Ryssland svarar hon lugnt:

– Ni tror att jag inte vet vad folk tjänar i Ryssland? Medellönen är 35 000 rubel (drygt 500 euro). Ni tror att jag inte vet vad folk får i pension? Medelpensi­onen är 7 000 rubel (cirka 100 euro).

Sobtjak anser att Krim är en del av Ukraina.

– Ur folkrättsl­ig synvinkel är Krim en del av Ukraina. Punkt. Vi har brutit mot folkrätten och mot Budapestav­talet från 1994 (som garanterad­e Ukrainas territorie­lla integritet). Det är sant att många människor på Krim verkligen vill tillhöra Ryssland och det är viktigt att vi nu börjar tala med varandra. En av presidente­ns viktigaste prioritete­r borde vara att bygga upp relationen till Ukraina på nytt, säger Sobtjak.

Hon upprepar flera gånger att hon ställer upp därför att hon är en ”liberal och demokrat” som vill göra Ryssland till ett bättre land att leva i.

– Det kanske är ett litet steg att ställa upp i valet, men det är ändå ett steg. Vi gav upp för snabbt när vi skulle bygga demokrati på 1990-talet. Nu får vi göra om jobbet.

Till valchef har Sobtjak utsett Igor Malasjenko, en av grundarna till NTV på 1990-talet då kanalen var en av de bästa i Ryssland. I dag har den omvandlats till en propaganda­megafon.

Ryssland i ny riktning

Också Malasjenko anser att huvudsaken är att ge människor ett alternativ.

– Efter valet av Trump kan alla experter kasta sina prognoser i papperskor­gen. Men jag tror förstås inte att Ksenija kan vinna, både hon och jag är realister. Vad det handlar om är att försöka få vårt land att utvecklas i en annan riktning. Om vi vill att Ryssland ska bli demokratis­kt hjälper det inte att vänta på en strålande morgondag, säger Malasjenko. I januari månad 2017 var den ryska medellönen 35 369 rubel (drygt 500 euro) och medelpensi­onen 13 700 rubel (cirka 200 euro) enligt Ryska pensionsfo­nden.

Jag kommer att kämpa för att Navalnyj ska få registrera sig och om det lyckas är jag redo att dra tillbaka min kandidatur. Men om det inte lyckas vill jag vara ett alternativ för dem som vill ha förändring i Ryssland.

 ?? FOTO: EPA/ ALL OVER PRESS/MAXIM SHIPENKOV ?? GöRA OM. – Vi gav upp för snabbt när vi skulle bygga demokrati på 1990-talet. Nu får vi göra om jobbet, säger Ksenija Sobtjak.
FOTO: EPA/ ALL OVER PRESS/MAXIM SHIPENKOV GöRA OM. – Vi gav upp för snabbt när vi skulle bygga demokrati på 1990-talet. Nu får vi göra om jobbet, säger Ksenija Sobtjak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland