Hufvudstadsbladet

Chen väntas ta över efter Xi

Chen Miner, en 57-årig partipamp från Chongqing, pekas ut som en av dem som kan ta över som Kinas ledare om fem år. En plats i det ständiga utskottet i Kommunistp­artiets politbyrå vore ett stort steg på vägen.

- JOAKIM GOKSöR/TT

Med Kommunistp­artiets kongress avslutad och de 200 medlemmarn­a i det kinesiska kommunistp­artiets centralkom­mitté på plats återstår nu att se vilka som verkligen kommer att styra Kina de kommande fem åren.

På sin första session ska partiets 19:e centralkom­mitté i dag, onsdag, utse de 25 ledamötern­a i den så kallade politbyrån, en generalsek­reterare och det ständiga utskottet.

– Vi kan redan nu konstatera att det kommer att bli 13 nya kandidater bland de 25 i politbyrån och de är alla yngre. Jag ser på listan att många är 60talister, så det är en föryngring, säger Kinakännar­en Frédéric Cho.

Generalsek­reteraren är redan given. Det är en given titel på president Xi Jinpings visitkort. Men vilka som tar plats i det ständiga utskottet, där Xi ska samla den verkliga makteliten i landet, är i princip bara möjligt att säkert veta när utskottet radas upp på scenen i Folkets stora hall, vid Himmelska fridens torg, i Peking. Det ska ske under onsdagen, enligt nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Fem av dagens sju utskottsle­damöter antas bli utbytta. Och sinologer hoppas bland nykomlinga­rna hitta en kronprins till president Xi.

Bakom kulisserna

Ett stalltips som återkommer är 57åringen Chen Miner, Kommunistp­artiets ledare i Chongqing. Han har åldern inne och om han väljs in skulle det vara en logisk följd på den kometkarri­är han gjort i det kinesiska kommunistp­artiet under Xis första fem år vid makten.

En annan kandidat är 54åringen Hu Chunhua, i dag partiboss i Guangdongp­rovinsen.

Bedömare spekulerar samtidigt i att Xi kan avvakta med att lyfta upp en kronprins. Då skulle han mer ostört kunna fortsätta stärka sin position som den mäktigaste kinesiska ledaren sedan Mao Zedong och bädda för att behålla makten bakom kulisserna även efter det att han formellt måste avgå som president 2022.

Kinas mäktigaste man

Det har skett förr, som när Jiang Zemin behöll rollen som Kinas överbefälh­avare i två år efter det att Hu Jintao tog över 2002. Ett annat exempel är Deng Xiaoping.

– Deng lämnade 1989 över ordförande­skapet i Kinas militärkom­mission, men fortsatte att vara Kinas mäktigaste man fram till sin död 1997. Och då hade han bara titeln hedersordf­örande i det kinesiska bridgeförb­undet, säger Frédéric Cho.

För Xi Jinping skulle det därför kanske räcka med ordförande­klubban i Kinas fotbollsfö­rbund, enligt Frédéric Cho.

– Han älskar ju fotboll.

 ?? FOTO: EPA/YONHAP ?? FAVORIT. Chen Miner, Kommunistp­artiets ledare i Chongqing, ses som favorit till att om fem år ta över efter Xi Jinping av många sinologer.
FOTO: EPA/YONHAP FAVORIT. Chen Miner, Kommunistp­artiets ledare i Chongqing, ses som favorit till att om fem år ta över efter Xi Jinping av många sinologer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland