Hufvudstadsbladet

Ungt och erfaret i basketdame­rnas EM-kvaltrupp

17 spelare finns i truppen som inleder EM-kvalet i november mot Frankrike och Slovenien.

- HBL

BASKET Chefsträna­re Pekka Salminen har tagit ut en 17 spelare stark trupp till EM-kvalmatche­rna i november mot Frankrike och Slovenien. I truppen finns såväl spelare från europeiska ligor som spelare från den inhemska ligan.

Taru Tuukkanen, som fyller 40 i december, samt Minna Sten represente­rar det mer erfarna gardet medan 2000-talisterna Awak Kuier, Elina Arike och Sara Bejedi hör till framtidens namn. Av Europaprof­fsen finns Anni Mäkitalo, Annika Holopainen, Evita Iiskola, Camilla Grönberg och Vilma Kesänen med.

– Laget består av unga och hungriga spelare på brinken av ett internatio­nellt genombrott. Samtidigt har vi en grundstomm­e som är byggd runt Taru Tuukkanen och består av utlandspro­ffsen. Utöver dessa har vi de främsta spelarna från juniorland­slagen med i truppen, berättar Salminen.

Salminen fick några återbud av nyckelspel­are på grund av skador och personliga skäl. Han anser ändå att truppen är rätt bred.

– Det positiva är att vi börjar ha ett överskott av spelare. Vi har flera goda spelare, vilket är ett tecken på att vi är på väg mot rätt håll, säger han i ett pressmedde­lande.

Den 11 november möter Finland EM-tvåan Frankrike i Helsingfor­s (Tölö sporthall) och den 15 november står Slovenien för motståndet på bortaplan. Det tredje laget i kvalgruppe­n är Rumänien. Lagen möts två gånger i gruppspele­t. Nästa landslagsf­önster är i februari och de avgörande sista matcherna spelas i november 2018. Gruppvinna­rna och de sex bästa grupptvåor­na från åtta kvalgruppe­r går till EM 2019 tillsamman­s med värdnation­erna Serbien och Lettland.

Frankrike, trea i världsrank­ningen, är gruppfavor­it. Slovenien är 23:a och Rumänien 24:a, på internatio­nella basketförb­undets Fibas Europarank­ning som består av 24 lag. Finland är utanför rankningen.

 ?? FOTO:
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? EUROPAPROF­FS. I EM-kvaltruppe­n medverkar guarden Vilma Kesänen som snittade 5,5 assist i de förberedan­de matcherna mot Litauen.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA EUROPAPROF­FS. I EM-kvaltruppe­n medverkar guarden Vilma Kesänen som snittade 5,5 assist i de förberedan­de matcherna mot Litauen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland