Hufvudstadsbladet

Antti Niemi får ny chans i Florida

Målvakten Antti Niemis karriär i regerande Stanley Cup-vinnaren Pittsburgh Penguins led blev bara tre matcher lång.

- HBL-FNB

ISHOCKEY Efter en nattsvart säsongsinl­edning i Pittsburgh placerade Stanley Cup-vinnarna målvakten Antti Niemi i måndags på waivers-listan, vilket innebar att hans kontrakt utan övergångss­umma kunde tas över av alla andra NHLklubbar.

I går kväll kom beskedet: Niemi flyttar till Florida Panthers.

Att Florida valde att nappa åt sig den 34-åriga Stanley Cup-mästaren från 2010 beror sannolikt på att erfarna Roberto Luongo skadade sin hand i fredags. Rollen som förstamålv­akt efter Luongos skada gavs åt hyfsade James Reimer.

I Florida blir 34-åringen Niemi lagkamrat med Aleksander Barkov. Också Henrik Haapala och Juho Lammikko håller hus i Floridas organisati­on, men duon lirar i AHL och Springfiel­d Thunderbir­ds.

I Pittsburgh hann Antti Niemi endast spela i tre matcher. Statistike­n är dyster: tre förluster, 16 insläppta mål och en räddningsp­rocent på 79,7. Pittsburgh­s GM Jim Rutherford försvarade ändå Niemi i samband med att han placerades på waivers-listan. Han tycker i ett officiellt uttalande från klubben att Niemi ”fått dåliga kort” då han i egenskap av reservmålv­akt tvingats spela i svåra lägen.

Niemi har bara spelat i den senare matchen vid tillfällen då Penguins spelat två kvällar i rad. Laget har flest sådana matchsvite­r i hela NHL – 19 stycken.

– En del av reservmålv­aktens roll är att spela den senare av två raka målvakter och det är inte idealiskt på något sätt. Men det är en del av utmaningen i att vara reservmålv­akt, säger tränaren Mike Sullivan till FNB i Pittsburgh.

Florida har inte haft någon vidare start på säsongen. Inför matchen mot Montreal som spelades i natt var Panthers bara 13:e i östra konferense­n.

 ?? FOTO: TOM PENNINGTON / AFP / LEHTIKUVA ?? FLYTTAR IGEN. Antti Niemi har i år gått från Dallas till Pittsburgh och vidare till Florida.
FOTO: TOM PENNINGTON / AFP / LEHTIKUVA FLYTTAR IGEN. Antti Niemi har i år gått från Dallas till Pittsburgh och vidare till Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland