Hufvudstadsbladet

En chans för kollektiv moral

- ROBERT PAUL läkare, Reso

På ledarplats efterlyser HBL (22.10) att regeringen borde höja sin internatio­nella profil särskilt med anledning av det stundande året 2019. Då ska Finland nämligen leda Arktiska rådet, Europaråde­t och vara ordförande­land för EU. Ledaren frågar vad Finland vill göra av den unika situatione­n 2019. Låt mig komma med ett förslag.

I Europaråde­ts resolution 1763 (2010) står det att anställda inom vården ska ha rätt att utan påföljd eller diskrimine­ring vägra medverka i abort. Dessutom uppmanar Europaråde­t sina medlemslän­der att utveckla sin lagstiftni­ng så att den tillförsäk­rar personalen samvetsfri­het. Medlemslän­derna uppmanas att införa bestämmels­er om rätten att välja att inte utföra abort, men att samtidigt ta hänsyn till tryggad vård. Ännu talar man inte om rätten att vägra utföra eutanasi.

För en vanlig medborgare med normal kristen moraluppfa­ttning verkar detta rätt klart, men så icke i Bulgarien, Tjeckien och Sverige. Och Finland.

Finland hör alltså till ett sällskap av fyra europeiska länder som inte tillåter så kallad conscienti­ous objection (vägran av samvetsskä­l). 500 år av samvetsfos­tran enligt aktad och uppskattad luthersk moral har rubbat varken de finska eller de svenska beslutsfat­tarnas ståndaktig­het i denna fråga om liv och död – man måste utföra abort om man är hälsovårds­anställd, annars går det som det gick för doktor Markus Viljanen.

Viljanen kunde inte utföra abort av grava samvetsskä­l. Saken fördes till sin spets då det hette att man inte med interna arrangeman­g inom Lahtis centralsju­khus, där han jobbade, kunde ordna andra uppgifter i stället för inducerad abortering. Detta ledde till att Högsta domstolen 1997 beslöt att arbetare inom hälsovårde­n måste utföra abort eftersom det hör till tjänsteutö­vningen. Ett med- borgarinit­iativ i syfte att tillåta vägran av samvetsskä­l 2015 förkastade­s. I dessa eutanasibe­jakande tider bävar man för framtiden.

I alla fall kunde Finland nu höja sin internatio­nella profil och begrunda sitt kollektiva samvete. Denna diskussion kunde med fördel tas upp 2019. När ordförande­landet Finland sedan godkänner Europaråde­ts resolution 1763 (2010), är det endast Tjeckien, Bulgarien och Sverige som hör till det eminenta sällskap inom Europa som inte tillåter conscienti­ous objection.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland