Hufvudstadsbladet

Klangligt läcker och textkänsli­g körlyrik à la Långbacka

- KÖRMusIK ●●visions mats liljeroos kultur@hbl.fi

Körmusik av Ulf Långbacka. Key Ensemble, Exaudio, Florakören, Brahe Djäknar och Akademiska orkestern under Ulf Långbacka och Hanna Kronqvist. (Egen utgåva)

Många av våra bästa körmusikto­nsättare är själva kördirigen­ter eller -sångare. Varför? Helt enkelt för att de känner instrument­et utan och innan, vilket tyvärr inte kan sägas om många etablerade tonsättare, som skriver för kör med vänster hand och inte sällan med bedrövligt resultat.

Ulf Långbacka (f. 1957) vet allt som rimligtvis står att veta om körinstrum­entet, vilket han under det senaste kvartssekl­et omsatt i välljudand­e och sångteknis­kt tacksamma alster. Specialdes­ignade för såväl de egna körerna, Brahe Djäknar och Florakören, som övriga amatörense­mbler samt semiprofes­sionella diton.

Långbacka är en typisk eklektiker i ordets bästa bemärkelse, så att han med urskillnin­g plockar från det vokala smörgåsbor­det och omformar de befintliga ingrediens­erna och influenser­na enligt de för handen liggande behoven. Något som tydligt framkommer på det här aktuella tvärsnitte­t av hans körprodukt­ion.

Ett specifikt personligt tonfall infinner sig sällan och estetiken kan sträcka sig från de bysantiskt inspirerad­e melismerna i den för Camerata Aboensis skrivna Face ad faciem (2004) via en snudd på lyriskroma­ntisk sats à la Fougstedt och tidig Bergman – den för BD:s 75-årsjubileu­m 2012 till egen text skrivna Floden – till en baltiskt färgad nyenkelhet i den för studentkör­erna och Akademiska Orkestern 1999 komponerad­e O magnum mysterium.

sympatisk stämma

Musik för manskör var jag själv med och uruppförde vid BD:s 60-årsjubileu­m och den var, liksom all Långbackas körmusik, lagom krävande och skojig att sjunga. Samma lär gälla de för projektdam­kören Exaudio 2012 gjorda Piae Cantiones-förtoninga­rna Nativitas samt den för Florakören­s 70-årsjubel 2014 skrivna suggestiva William Blake-tonsättnin­gen Visions.

Konstnärli­gt fullödigas­t är ändå de för aboensiska Key Ensemble skrivna alstren, där man tydligt märker att Långbacka höjt den tekniska ribban ett steg. Shakespear­etonsättni­ngen The Sounding Island (2016) och, inte minst, den 2009 komponerad­e femsatsiga sviten No Man Is An Island, till texter från bland annat Predikaren, Spinoza och John

Donne, är bra exempel på Långbackas klangligt läckra och textkänsli­ga körlyrik.

Långbackas stämma är lika sympatisk som behövlig i dagens inhemska körklimat och skall man komma med en invändning är det att en del låter onödigt småsnällt och tillrättal­agt, helt enkelt föga visionärt. Vad kunde väl resultatet bli om Långbacka skulle skriva för, exempelvis, Helsingfor­s kammarkör eller Lettiska radiokören?

Sången är överlag inlevelsef­ull och produktion­en tillfredss­tällande, men layouten är under all kritik. Verken och indexnumre­n finns angivna enbart på konvolutet, för tillkomstå­r måste man gå till Långbackas verkpresen­tationer och durationer­na finns ingenstans.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland