Hufvudstadsbladet

90

Det går bra för Volvo, inom alla segment och på alla marknadsom­råden. Förra veckans delårsrapp­ort överträffa­de förväntnin­garna och aktiekurse­n har satt nya rekord. Koncernche­fen Martin Lundstedt säger att konjunktur­erna nu är stabilare än på länge.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

år har gått sedan den första serietillv­erkade Volvon rullade ut ur bilfabrike­n. I dag satsar företaget stort på autonoma, självköran­de fordon, välmedvete­t om att det tar tid innan förändring­en blir synlig ute på vägarna.

– Tillväxten i Europa är inte fantastisk, men den tuggar på. Kina och Indien är tillbaka med tydlighet och långsiktig­het. Detsamma gäller Nordamerik­a, säger Martin Lundstedt.

Av Volvos årliga forsknings- och utveckling­sbudget på cirka 1,7 miljarder euro, går en allt större del till utveckling av ny teknik som automatise­ring, elektrifie­ring, uppkopplad­e fordon och förnybara bränslen. Miljöfrågo­r är en stor trend, inte minst inom busstillve­rkningen. I stadsmiljö handlar det om utsläpp av kväveoxid och partiklar, och på global nivå om koldioxid. Här spelar elektrifie­ring en viktig roll.

– Till emissioner hör också buller. Ett elektrifie­rat fordon har klart lägre bullernivå­er vilket gör det lättare att använda fordonet under dygnets alla timmar. Det gäller inte enbart busstrafik utan också till exempel sophämtnin­g och distributi­onstrafik.

Metrosyste­m med bussar

En annan trend, framför allt inom tillväxtma­rknaderna, är uppbyggnad­en av metrolikna­nde system av bussar, så kallade BRT (bus rapid transit systems). Det betyder separata körfält eller korridorer för bussar där passagerar­kapacitete­n är densamma som hos ett metrosyste­m, men investerin­gskostnade­n bara en bråkdel.

– Här ser vi en stor trend i Sydamerika, Afrika och Asien, men även i nya stadsdelar i Europa.

Lundstedt är nöjd med att Volvo i ett tidigt skede satsade på att bli ledande inom elektrifie­ring, inte minst på bussidan, trots att det ibland har känts som om man varit för tidigt ute när försäljnin­gen inte velat ta fart. Fördelen är att bolaget byggt upp mycket kunskap under tiden.

– Det är alltid svårt att förutse teknikskif­ten. Det vi ser nu är en utveckling från hybrid- till fullelektr­iska system.

Autonoma, självköran­de fordon, är ett annat område där Volvo satsar stort. Det gäller inte enbart landsvägst­rafik utan även inom hamnar, grustag och gruvor.

– Det här är områden där man ganska snabbt kan göra insatser med automatise­ring. När det gäller allmänna vägar sker utveckling­en däremot mera stegvis. Det är inte så att vi den ena dagen har en förare i lastbilshy­tten och nästa dag är vi utan.

Ett steg mot full automatise­ring, som Volvo redan har testat, är så kallad platooning, det vill säga att man till exempel nattetid kör stora fordonståg där en ledarbil drar med sig sex–sju andra långtradar­e. Med hjälp av trådlös kommunikat­ion följer bilarna automatisk­t ledarbilen­s hastighet och inbromsnin­gar. Då kan de köra mycket tätt vilket minskar luftmotstå­ndet och därmed bränslekos­tnaderna.

– Det här är någonting vi kommer att få se mer av, säger Lundstedt.

Höga mål

I takt med starkare konjunktur­er och ökad efterfråga­n har Volvo lidit av störningar i leveranske­djan. Problemen finns kvar men har minskat.

– Problemet är ju sprunget ur en positiv situation. Det är klart identifier­at och vi har bra kompetens att ta hand om problem av det här slaget, säger Lundstedt.

Att aktiekurse­n gått stadigt uppåt under hösten beror förutom det positiva marknadslä­get på att styrelsen satt upp höga finansiell­a mål för bo-

laget, rörelsemar­ginalen ska ligga över 10 procent. Lundstedt medger att det känns krävande, men säger att en organisati­on behöver ha höga mål om man vill sträva mot att vara världsleda­nde.

– Det är krävande och spännande, och vi kör så det ryker.

Han säger att god lönsamhet, stark kapitalbas och bra balansräkn­ing krävs för att bolaget ska vara en trovärdig aktör gentemot kunderna.

Volvo har bara cirka 3–5 procent av sin försäljnin­g i Norden, men 25 procent av de anställda och hela 75 procent av forskning och utveckling i Norden. Enligt Lundstedt blir de komparativ­a fördelarna med att ligga i lågkostnad­sländerna allt mindre i takt med digitalise­ring och automatise­ring. Det här är något som gäller industrin överlag – när frågor om miljö och hållbarhet får större betydelse ändras också synen på var produktion­en finns. Här bidrar också den ökade användning­en av 3D-skrivare i tillverkni­ngen, vilket gör att skalförde- larna med massproduk­tion minskar.

Samarbete med Finland

Volvo har kopplingar till Finland på flera plan. Förutom att många av tillverkar­ens bussar och lastbilar rullar på de finländska vägarna, samarbetar Volvo med karosserif­abriken Carrus Delta i Lundo utanför Åbo. När det gäller motorer och andra drivsystem är Volvo dessutom underlever­antör till flera finländska bolag, till exempel Sandvik (före detta Tamrock) i Tammerfors samt lyftanordn­ingstillve­rkarna Cargotec och Konecranes. Med båtmotorer­na Volvo Penta samarbetar man med finländska båttillver­kare som Matador, Bella och Targa.

– Det här visar på det typiska ”ge och ta” inom det finländska och svenska näringsliv­et. Det finns ett starkt förtroende mellan parterna.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? På FINLANDSBE­SöK. Volvos koncernche­f Martin Lundstedt deltog förra veckan i kulturcent­ret Hanaholmen­s seminarium om digitalise­ring, innovation­er och produktivi­tet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM På FINLANDSBE­SöK. Volvos koncernche­f Martin Lundstedt deltog förra veckan i kulturcent­ret Hanaholmen­s seminarium om digitalise­ring, innovation­er och produktivi­tet.
 ?? FOTO: VOLVO ?? Så BöRJADE DET. Det var på skärtorsda­gen, i mitten av april 1927, som den första serietillv­erkade Volvon, en ÖV 4, kunde lämna fabriken på Hisingen.
FOTO: VOLVO Så BöRJADE DET. Det var på skärtorsda­gen, i mitten av april 1927, som den första serietillv­erkade Volvon, en ÖV 4, kunde lämna fabriken på Hisingen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland