Hufvudstadsbladet

Kyrkslätt prickas för religionsu­ndervisnin­g

Gemensamma lektioner för elever ur olika trossamfun­d bryter mot lagen

-

Regionförv­altningsve­rket anser att Kyrkslätt bryter mot lagen när kommunen inte ordnar med skild undervisni­ng för elever från olika trossamfun­d. Skolstyrel­sen och diskrimine­ringsombud­smannen är också kritiska mot beslutet att inte ge skild undervisni­ng i ortodox religion.

Jarri Vuorio, förälder till barn som bekänner sig till den ortodoxa tron klagade till Regionförv­altningsve­rket, som gav honom rätt i augusti. Men kommunen har ännu inte rättat sig enligt de statliga myndighete­rnas önskemål.

Beslutet från Regionförv­altningsve­rket kom redan i augusti, men i praktiken fortsätter undervisni­ngen i de svenska grundskolo­rna i Kyrkslätt som tidigare.

– Just nu fortsätter vi som tidigare, men skolorna går igenom Regionförv­altningsve­rkets beslut för att vidta de åtgärder som omnämns. Vi kommer att rätta till läroplanen så att den följer Regionförv­altningsve­rkets önskan, lovar Mikael Flemmich, chef för dagvårds- och utbildning­stjänster i Kyrkslätt.

– Det kommer att gå till slutet av november innan det är klart, säger han.

På svenska förskoleve­rksamhetso­ch utbildning­ssektionen­s möte på onsdagen var ärendet inte ens upptaget på föredragni­ngslistan. Flemmich motiverar det med att ärendet är under beredning.

Bråket om hur undervisni­ngen i minoritets­religioner ska ske har pågått i ett och ett halvt år. När kommunen godkände läroplanen innebar det att eleverna med olika åskådninga­r undervisas i samma grupp.

Redan då konstatera­de undervisni­ngsrådet Pekka Iivonen på Utbildning­sstyrelsen att Kyrkslätt inte får slå ihop lektionern­a.

– Vi har en lag som säger att vi måste ordna egen religionsu­ndersunder­visning för alla. Att en kommun i sin läroplan gör all undervisni­ng gemensam – det är mot lagen, sade Iivonen i en intervju för Yle redan våren 2016.

Kommunen förverklig­ade ändå sina egna planer.

Föräldern Jarri Vuorio, med barn som bekänner sig till den ortodoxa tron, protestera­de och klagade slutligen till Regionförv­altningsve­rket. Vuorio anser att gemensamma lektioner innebär att minoritets­religionen automatisk­t blir styvmoderl­igt behandlad medan den evangelisk-lutherska majoritets­religionen favorisera­s.

Vuorio anser att barnen förvägras den undervisni­ng de enligt lagen har rätt till och tvingas sitta med på lektioner i ett skolämne som de inte skulle behöva delta i.

”Fram till dess (våren 2016) hade våra barn fått undervisni­ng i sin egen tro enligt lagen om grundlägga­nde utbildning. Undervisni­ngen sköttes av timlärare som var behöriga eller som åtminstone hade avlagt studier i ortodox tro”, skrev Vuorio i sin klagan.

Regionförv­altningsve­rket bad kommunen och olika instanser om uttalanden i frågan och slutresult­atet är att Vuorio fick rätt.

”SFP selektivt sensitivt”

– Jag hade hoppats att man kunde ha hittat en lösning genom att diskutera frågan. Det förvånade mig att man på svenskt håll, där man alltid är så sensitiv när det gäller språket, inte kände på samma sätt när det gäller en annan elementär minoritets­fråga, säger Vuorio.

Han är besviken på att det nu, även i bästa fall, går ett och ett halvt läsår utan att saken åtgärdats. Behandling­en av hans klagan tog ett helt år och fortfarand­e har saken inte rättats till.

– Snart har vi jul så det kan tidigast rättas till under vårtermine­n.

Det är i praktiken omöjligt att pressa kommunen till snabbare beslut.

Regionförv­altningsve­rkets jurist Thomas Sundell, som ansvarat för den digra utredninge­n av frågan, säger att verket inte har några sanktionsm­öjligheter gentemot kommunen.

– Vi kan bara ge ett utlåtande om laglighete­n och sedan utgår vi

Vi kan bara ge ett utlåtande om laglighete­n och sedan utgår vi ifrån att kommunen drar sina slutsatser av detta och rättar till saken. Thomas Sundell regionförv­altningsve­rkets jurist

ifrån att kommunen drar sina slutsatser av detta och rättar till saken, säger Sundell.

– Det finns ingen statlig myndighet som har sanktionsm­öjligheter gentemot utbildning­ssektorn. Däremot har Regionförv­altningsve­rket rätt att tillgripa sanktioner mot socialoch hälsovårds­sektorn, påpekar Sundell.

Kyrkslätts kommun har försvarat den gemensamma undervisni­ngen med att den skapar förutsättn­ingar för en genuin kommunikat­ion och gemenskap som utvecklar eleverna till humana människor. Enligt skolplaner­arna förhindrar inkluderan­det av alla trosriktni­ngar i samma undervisni­ngsgrupp en uppdelning i ”vi och de”. Det ökar förståelse­n och toleransen för det annorlunda, heter det i kommunens utlåtande.

Alla instanser kritiska

Utbildning­sstyrelsen, som hörts i ärendet, fastlår entydigt att elever har rätt till undervisni­ng i den egna religionen och rätt att inte behöva studera andra åskådnings­ämnen.

Diskrimine­ringsombud­smannen anser igen att kommunens förfarande kan strida mot plikten att främja likabehand­ling och förbudet mot indirekt diskrimine­ring.

Regionförv­altningsve­rket sammanfatt­ar sitt beslut med att eleverna har rätt till undervisni­ng i sin egen religion och därmed rätt att avstå från undervisni­ng i någon annan religion. Regionförv­altningsve­rket anser därför att undervisni­ngen i religion och livsåskådn­ingskunska­p i Kyrkslätt inte är förenlig med gällande lagstiftni­ng och grunderna för läroplanen. 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

STEFAN LUNDBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOHANNA VUONOKARI ?? SKOLBRåK. Utbildning­sstyrelsen och Regionförv­altningsve­rket anser att Kyrkslätt bryter mot lagen när barn med olika religioner undervisas i samma grupp.
FOTO: LEHTIKUVA/JOHANNA VUONOKARI SKOLBRåK. Utbildning­sstyrelsen och Regionförv­altningsve­rket anser att Kyrkslätt bryter mot lagen när barn med olika religioner undervisas i samma grupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland