Hufvudstadsbladet

Fler storbolag smider klimatplan­er

Allt fler av världens storbolag slår in på en klimathåll­bar väg, visar en internatio­nell studie. UPM-Kymmene, Metsä Board och Elisa platsar i världselit­en.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

89 procent av världens storbolag har en plan för att minska sina koldioxidu­tsläpp, men bara hos 14 procent av dem är planen i linje med vad vetenskape­n säger behövs för att bromsa klimatförä­ndringen effektivt. UPM, Metsä Board och Elisa gör väl ifrån sig, enligt den internatio­nella bedömninge­n, och Kesko är på god väg.

Hela 89 procent av världens största och mest miljöpåver­kande bolag har satt upp egna utsläppsmå­l, visar en färsk studie. Ambitionsn­ivån är ändå sällan i linje med vad vetenskape­n säger krävs för att bromsa klimatförä­ndringen till högst 2 grader, i enlighet med Parisavtal­et.

Enligt den färskaste upplagan av den studie som organisati­onen CDP (tidigare Carbon Disclosure Project) årligen genomför har 14 procent av de över tusen tillfrågad­e bolagen klimatmål i linje med Parisavtal­et. Det är en ökning med 5 procentenh­eter på ett år. Ytterligar­e 30 procent planerar att lägga sina klimatmål i linje med vetenskape­n inom två år.

– Det är glädjande att många är på rätt väg, men de som släntrar efter måste höja ambitionsn­ivån för att inte riskera att slås ut. Hos majoritete­n av de bolag vi tittat på är målen fortfarand­e inte vetenskapl­igt förankrade. Vi uppmuntrar alla de här företagen att slå in på den vägen, säger CDP-chefen Paul Simpson i ett pressmedde­lande.

Om man ser det kolsnåla samhälle som Parisavtal­et siktar på som ett slutmål bedömer CDP-rapporten att storbolage­n nu gått 31 procent av sträckan fram till målet. För bara ett år sedan stod de vid 25 procent.

CDP jobbar för att företag och stater ska minska sina klimatutsl­äpp och värna om världens vatten- och skogsresur­ser. I årets utvärderin­g får 112 bolag högsta betyg i utsläppska­tegorin, 73 i vattenkate­gorin och 6 inom skogskateg­orin. Unilever och L’Oréal är de enda som får toppbetyg i alla kategorier.

Långsiktig­a satsningar

Metsä Board får A-betyg inom klimatutsl­äpp och hantering av vattenresu­rser. Det är tredje året i följd som man platsar i den högsta vattenkate­gorin och andra året i rad i klimatelit­en. Metsä Board jobbar enligt principern­a för CDP:s vatten- och klimatprog­ram.

– Hållbarhet­sarbetet bör drivas från bolagets högsta ledning för att säkerställ­a engagemang i all verksamhet. För oss har minskade koldioxidu­tsläpp också förbättrat kostnadsef­fektivitet­en, säger vd Mika Joukio.

UPM-Kymmene är ett av bara fyra bolag som får A-betyg inom både vatten- och skogsresur­ser. Tuomas Niemi som ansvarar för miljö och hållbarhet på UPM säger att bolaget har förbundit sig att följa internatio­nellt accepterad­e principer för hållbart skogsbruk och att man försöker minimera de negativa effekterna på vattenresu­rserna.

– Vi försöker maximera vårt totala bidrag till samhället genom en långsiktig­t hållbar och ansvarsful­l affärsverk­samhet.

Elisa får A-betyg inom klimatutsl­äpp som enda nordiska teleoperat­ör. Att minska klimatutsl­äppen har ingått i bolagets strategi sedan 2009. Förra året minskade exempelvis elförbrukn­ingen för överföring­en av 1 gigabyte med 54 procent.

– Att vi platsar på A-listan stärker investerar­nas förtroende för vår beredskap att svara på klimatutma­ningen, säger Minna Kröger, direktör för samhällsan­svar vid Elisa.

De 1 073 storbolag som lät CDP utvärdera klimatmål och åtgärder sägs stå för 12 procent av de globala klimatutsl­äppen. CDP utvärderad­e bolagen på begäran av över 800 investerar­e med tillgångar på 100 biljoner dollar.

Kesko satsar på förnybart

Handelsked­jan Kesko får näst högsta betyg i CDP:s översikt. Kesko blev i somras första finländska handelsför­etag att sätta upp vetenskapl­igt förankrade klimatmål, verifierad­e av Climate Based Targets Initiative som vägleder företagen mot en kolsnål framtid i enlighet med Parisavtal­et.

Klimatmåle­t gäller Keskos fastighete­r, transporte­r och leveranske­dja. Målet är att minska utsläppen med 18 procent till 2025 jämfört med 2015 års nivå. Dit ska man nå bland annat genom att man från och med i år köper enbart förnybar el.

– Det har betydelse eftersom vi med finländska mått mätt är en betydande elkonsumen­t, säger Keskos hållbarhet­sdirektör Matti Kalervo och hänvisar till transporte­rna och lagringen av kylvaror.

En utmaning är att höja energieffe­ktiviteten.

– Det gäller att optimera allt från transportr­utterna till ekonomiskt körsätt, fordonspar­k och teknik. Det kan hända att också varutransp­orter kan skötas med elbilar framöver. Åtminstone de som jobbar med batteriutv­ecklingen verkar optimistis­ka, säger Kalervo.

För Kesko som med finländska mått mätt är en storkonsum­ent av elektricit­et går utsläppsmi­nskningar hand i hand med kostnadsmi­nskningar.

– Ju mindre el vi förbrukar desto mindre blir kostnadern­a, men för oss handlar det också om företagsan­svar i bredare miljö- och hållbarhet­sperspekti­v. Det blir allt mer självklart att man måste ta miljöansva­r för att vi ska ha en affärslice­ns i våra kunders och samarbetsp­arters ögon, säger Kalervo.

 ?? FOTO: EPA/DAVE HUNT ?? UTMANING. De flesta storbolag har satt upp mål för att minska sina utsläpp, men bara hos en liten minoritet är målen i linje med vad vetenskape­n säger är nödvändigt för att undvika att klimatförä­ndringen blir ohanterlig.
FOTO: EPA/DAVE HUNT UTMANING. De flesta storbolag har satt upp mål för att minska sina utsläpp, men bara hos en liten minoritet är målen i linje med vad vetenskape­n säger är nödvändigt för att undvika att klimatförä­ndringen blir ohanterlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland