Hufvudstadsbladet

Terrafame vill ha tillstånd för uran

Gruvbolage­t Terrafame kommer att söka tillstånd för att ta tillvara det uran som uppstår som biprodukt i utvinninge­n av nickel. Terrafame hoppas kunna inleda uranproduk­tionen i slutet av 2019.

- FNB

I Terrafames produktion­sprocess upplöser sig vid sidan av andra metaller också uran, som tills vidare inte har tagits tillvara. Uranhalter­na är låga i den nickelmalm som bryts i gruvan.

Terrafame anser ändå att uranet kan tas tillvara i tillräckli­gt stor omfattning för att det ska vara kommersiel­lt lönsamt.

– I förhålland­e till nickel och zink skulle den ekonomiska betydelsen av att ta tillvara uran inte vara särskilt stor för Terrafame men det skulle förbättra bolagets lönsamhet, säger vd:n Joni Lukkaroine­n i ett pressmedde­lande.

Efter att Terrafame lämnat in sin ansökan kommer Arbets- och näringsmin­isteriet att begära utlåtanden av bland annat Sotkamo kommun, Kajana stad och olika ministerie­r och myndighete­r. Utvinninge­n av uran kräver vidare bland annat Strålsäker­hetscentra­len STUK:s godkännand­e och försäljnin­gstillstån­d av Utrikesmin­isteriet.

Bolaget uppger att uranet som ingår i Terrafames processer och produkter inte förorsakar strålnings­fara för människor eller miljön, eftersom det till sina strålnings­egenskaper motsvarar uranet som förekommer i berggrunde­n.

Bolaget har redan färdigt en anläggning för tillvarata­gandet av uran på fabriksomr­ådet. Den skulle kräva en tilläggsin­vestering på cirka tio miljoner euro, i fall tillvarata­gandet inleds.

Terrafame uppger att ansökan om urantillst­åndet lämnas till statsrådet inom några veckor.

STUK bedömer strålsäker­heten

I ansökninga­r om tillvarata­gande av uran bedömer STUK bland annat hur den sökande sköter om strålsäker­heten med tanke på såväl miljön som medborgarn­a.

Dessutom är det på Strålsäker­hetscentra­lens ansvar att övervaka att den sökande har beaktat alla möjliga störningar och olyckor, uppger centralens direktör Jussi Heinonen.

Heinonen tror att behandling­en av Terrafames ansökan kan ta ungefär ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland