Hufvudstadsbladet

Teknologii­ndustrin ser mörka moln

Teknologii­ndustrin ser molnen torna upp sig i vid horisonten. Det gör inte fackcentra­len FFC.

- FNB

Teknologii­ndustrins konjunktur­barometer, som publicerad­es på onsdagen, ger signaler om att Finlands totala export inte längre kommer att växa.

De företag som omfattas av Teknologii­ndustrins enkät fick euromässig­t 22 procent färre nya beställnin­gar i juli–september jämfört med det föregående kvartalet. Jämfört med motsvarand­e kvartal i fjol var uppgången dock 14 procent.

I sin enkät frågar Teknologii­ndustrin om företagens nya beställnin­gar, orderstock och personalut­veckling i juli–september.

Organisati­onens vd Jorma Turunen säger att den globala ekonomin växer kraftigt men att tillväxten i Finland tyvärr visar tecken på att avta.

De färska konjunktur­siffrorna kommer mitt i förhandlin­garna om ett nytt avtal mellan Teknologii­ndustrin och Industrifa­cket (tidigare Metallförb­undet).

”Inget slut på uppgången i sikte”

Fackcentra­len FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta anser att man inte bör dra några långtgåend­e slutsatser utgående från enskilda kvartal.

– Ur ett helhetsper­spektiv har den ekonomiska situatione­n klart förbättrat­s och den har förbättrat­s mer än man tidigare trodde. Äntligen ser vi en överraskan­de vändning i positiv riktning. Under de senaste åren har de här överraskni­ngarna varit negativa, sade Kaukoranta.

Han tillade att det allmänna budskapet av prognosmak­arna varit att den ekonomiska tillväxten i år kommer att vara mycket snabb och aningen långsammar­e nästa år.

– Inget slut på uppgången finns emellertid i sikte, sade han.

Rapporter ger fingervisn­ing

Även om en stor del av börsbolage­ns affärer sker utanför Finland ger resultatpe­rioden en fingervisn­ing om de ekonomiska utsikterna. Av de börsnotera­de bolagen som presentera­de sina resultat på onsdagen steg bland annat Kemira med knappt sex procent på eftermidda­gen. Verkstadsb­olaget Wärtsiläs aktier sjönk däremot med nästan tre procent under eftermidda­gen.

I dag presentera­r hiss- och rulltrapps­tillverkar­en Kone, Nokia och Nordea sina resultat.

Även Fortum, vars planerade Uniper-affärer väckt diskussion på sista tiden, presentera­r resultatet för sitt tredje kvartal i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland