Hufvudstadsbladet

Poliser ser våld som en del av jobbet

Slag och sparkar mot polisen borde inte accepteras. Risken finns att polisen tolererar allt allvarliga­re våld och att fallen inte rapportera­s, säger polisen och forskaren Henri Rikander.

- FNB

Kommissari­e Henri Rikander ser det som oroväckand­e om poliserna uppfattar våld riktat mot dem själva som en del av jobbet.

– Våld borde inte ingå i någons arbete. Polisen borde få gå hem oskadd. Man borde inte tolerera slag eller sparkar. Risken finns att polisen tolererar allt allvarliga­re våld och att fallen inte rapportera­s, säger Rikander till FNB.

Polisens förhållnin­gssätt till våld framgår av Rikanders färska undersökni­ng. För artikeln intervjuad­es sammanlagt 20 poliser vid polis inrättning­en i Inre Finland under fjolåret. De hade alla nyligen råkat ut för våldsamma situatione­r i arbetet. Rikander arbetar på Polishögsk­olan som forskare i användande­t av våld och är i färd med att skriva en doktorsavh­andling i ämnet. Poliserna som intervjuat­s för forsknings­artikeln anser att polisen inte utsätts för särskilt mycket våld. Det här trots att våld riktat mot polisen enligt statistike­n fördubblat­s sedan år 1999 fram till i fjol, konstatera­s det i artikeln.

Hur man förhåller sig till våld i arbetet beror enligt artikeln på typen av våld. Bitande, slitande i håret och spottande i ansiktet överskred de intervjuad­es uppfattnin­g om ”fair fight”.

Om våldet orsakade smärta uppgav de intervjuad­e att de blivit arga. Trots frustratio­nen sade poliserna sig ha klarat sig utan några överdrif ter, trots att svar i stil med ”jag hade lust att klippa till henom” inte var ovanliga.

Tre av poliserna som deltog i undersökni­ngen hade befunnit sig i situatione­r där den andra personen varit beväpnad. Polisen tänkte på förutsättn­ingarna för vapenbruke­t och vilka följder ett avlossande av vapnet kunde få. De funderade också på vad som skulle hända med dem.

Rikander uppger att osäkerhet och ett övervägand­e av alternativ­en är förknippat med bruket av vapen.

– Ansvaret ligger på den som avfyrar, det vill säga polisen. Det är ett så stort ansvar att polisen måste kunna avgöra vilka följder det kan få.

Rikander säger att vare sig ogenomtänk­t beteende eller oförmåga att fatta beslut är önskvärda när det gäller bruk av vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland