Hufvudstadsbladet

Trump väntas ta strid mot opiaterna

De hittas blåa och livlösa i påkostade villor, på bakgator och på universite­t. I fjol dog 53 000 människor i överdoser av heroin, värktablet­ter och andra opiater i USA. Nu väntas president Donald Trump utlysa katastroft­illstånd.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Presidente­n lovade att federalt katastrofl­äge skulle utlysas redan i augusti, men initiative­t har dröjt. Under tiden har ny preliminär statistik offentligg­jorts som visar att hela 53 000 människor dog i opiatöverd­oser i fjol. Det är åtta gånger fler än antalet amerikansk­a soldater som dödats i krigen i Afghanista­n och Irak som följde på 11 septemberd­åden.

Sedan 1999 har antalet människor som årligen dör i opiatöverd­oser sjufaldiga­ts, enligt narkotikam­yndigheten Nida.

”Massivt problem”

– Det här landet och, uppriktigt sagt, världen har problem med droger. Vi ska göra något åt det, sade president Donald Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset i förra veckan.

Han beskrev opiatkrise­n som ett ”massivt problem” och svarade ja på frågan om han tänkte uppfylla sitt vallöfte och utlysa katastroft­illstånd – vilket bland annat skulle göra det enklare att använda federala pengar för opiatinsat­ser.

Att katastrofl­äge utlyses har rekommende­rats av bland annat den opiatkommi­ssion som Trump själv tillsatte i våras. Efter ett möte med gruppen i augusti sade Trump att han skulle göra så – men det hände inte. Hans dåvarande hälsominis­ter Tom Price, som avgick i september sedan det visat sig att han åkt privatplan alltför vidlyftigt, ansåg inte att det var nödvändigt.

Men nu har Vita huset kallat medier till ett Trumptal om bekämpning­en av krisen i dag.

Började med recept

Experter har för TT beskrivit den pågående epidemin som den största och mest omfattande någonsin i USA. Krisen har sina rötter på 1980-talet, då starka värktablet­ter började spridas i samhället. I vetenskapl­iga tidsskrift­er argumenter­ades för ett samhälle där så många som möjligt var helt smärtfria, utan att eventuell beroendepr­oblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opiater, ofta i form av morfin, användes mer selektivt.

Amerikaner åt de beroendefr­amkallade tablettern­a, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Och om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte de sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusentals i överdoser av främst morfintabl­etter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.

Experter fruktar att krisen ännu inte nått sin kulmen, utan att dödstalen kan komma att stiga i åratal framöver.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? TT Nyhetsbyrå­n ??
TT Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland