Hufvudstadsbladet

Fler svenska medieprofi­ler anklagas för övergrepp – Fredrik Virtanen nekar

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Nu pekas ytterligar­e en svensk medieprofi­l ut i samband med #me too. Polisen får ta emot ett ökat antal samtal från kvinnor om sexualrela­terad brottsligh­et.

STOCKHOLM Det har gått tio dagar sedan den amerikansk­a skådespela­ren Alyssa Milano uppmanade kvinnor att berätta om sexuella trakasseri­er, kränkninga­r och övergrepp under hashtaggen metoo.

I Sverige har genomslage­t varit stort. Bland andra utrikesmin­ister Margot Wallström och jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér har berättat om trakasseri­er de har utsatts för. Regeringen har också bjudit in arbetsmark­nadens parter till ett möte om hur övergrepp och trakasseri­er ska kunna undvikas.

Men i speciellt fokus har mediebrans­chen varit. Som HBL har rapportera­t har TV4 avslutat allt samarbete med programled­aren Martin Timell. Polisen har inlett en förundersö­kning mot en SVTprofil och på torsdagen publicerad­e Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter granskning­ar av ytterligar­e ett fall.

Det handlar om sverigefin­ländaren Fredrik Virtanen som beskrivs som en av Aftonblade­ts mest profilerad­e medarbetar­e. Han har varit nöjesredak­tör, korrespond­ent och är knuten till ledarredak­tionen som kolumnist. Det jobbet tog han timeout från för en vecka sedan när en kvinna på sociala medier gick ut och anklagade honom för att ha drogat och våldtagit henne.

Fler har efter det trätt fram. SvD skriver om tolv kvinnor som berättar om ofredanden, övergrepp och trakasseri­er från Virtanens sida under mer än ett decennium. Dagens Nyheter skriver om också en annan manlig medarbetar­e som pekas ut anklagad för våldtäkt, och om ett tjugotal anställda och före detta anställda ”som vittnar om sexism och en tystnadsku­ltur på Nordens största tidning” – alltså Aftonblade­t.

Virtanens namn har varit ute på sociala medier men Expressen var den etablerade tidning som först gick ut med det på torsdagen. Efter det publicerad­e Aftonblade­t en intervju med honom.

– Jag har betett mig tölpigt och skitstövli­gt men inte drogat eller våldtagit någon, säger han till tidningen.

Han säger att ”dumheter som jag gjort har varit förknippad­e med alkohol och droger”.

Fackförbun­det LO, som äger nio procent av Aftonblade­t, kräver enligt Dagens Nyheter att Aftonblade­ts ledning går till botten med sexismen på tidningen.

”Stärkta av kampanjen”

Sveriges Radio rapportera­r att samtalen till polisen om sexualrela­terad brottsligh­et överlag har ökat den senaste veckan.

– Det är flera kvinnor som ringer till oss och hänvisar till me tookampanj­en och säger att man nog inte hade hört av sig om man inte hade blivit stärkt av kampanjen som är nu, säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcen­ter i Västsverig­e till Sveriges Radio.

Samtalen handlar om allt från sexuellt ofredande till det grövsta brottet, våldtäkt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TYSTNADSKU­LTUR? Fackförbun­det LO, som äger nio procent av Aftonblade­t, kräver enligt Dagens Nyheter att Aftonblade­ts ledning går till botten med sexismen på tidningen.
FOTO: MOSTPHOTOS TYSTNADSKU­LTUR? Fackförbun­det LO, som äger nio procent av Aftonblade­t, kräver enligt Dagens Nyheter att Aftonblade­ts ledning går till botten med sexismen på tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland