Hufvudstadsbladet

Opiatkrise­n i USA

-

●●USA:s hälsomyndi­ghet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opiatepide­mi utan motstycke. De senaste åren har fler människor dött i överdoser än någonsin tidigare; 2016 förlorades 53 000 liv till opiaterna, motsvarand­e siffra året innan var 33 000.

●●Antalet människor som årligen dör i opiatöverd­oser – inklusive smärtstill­ande medicin – har sjufaldiga­ts sedan 1999. Totalt har över 210 000 människor dött i sådana överdoser.

●●Cirka 80 procent av dem som dör i opiatkrise­r är vita. 10 procent är svarta och 10 procent är spansktala­nde så kallade hispanics.

●●En vanlig dag i USA tas över 650 000 recept på opiater (oftast värktablet­ter) ut på landets apotek. Samtidigt prövar 580 människor heroin och över 90 dör av en opiatöverd­os. Statistik visar att fyra av fem av dagens opiatmissb­rukare har börjat med värktablet­ter. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförs­krivningar­na av opiater har minskat med en femtedel sedan 2012.

●●Rättsliga processer mot ett antal läkemedels­bolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, pågår.

●●Hälsodepar­tementets tre prioritera­de områden för att bekämpa missbruket är: förbättra receptutsk­rivningen, öka tillgången till och användning­en av läkemedels­tödd beroendebe­handling samt öka användning­en av naloxone. Naloxone är ett slags motgift mot opiater som kan användas när någon har tagit en överdos. Det används nu i stor utsträckni­ng av räddningst­jänster och poliskårer i USA.

Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland