Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t dras in i egen trakasseri­härva

- FNB-TT-HBL

EU-parlamente­ts debatt om #metoo-kampanjen handlade också om erfarenhet­er i och utanför huset. – Det är helt oacceptabe­lt att sådana händelser inträffar i det här huset. Även ett enda fall är ett för mycket, sade talman Antonio Tajani tidigare, då det framgick hur mycket trakasseri­er som sker internt.

Gårdagens extrainsat­ta debatt i Strasbourg bjöd på kampvilja för att få till en förändring.

Debatten var extrainsat­t efter den #metookampa­nj som börjat efter anklagelse­rna om trakasseri­er mot Hollywoodp­roducenten Harvey Weinstein.

Flera kvinnliga parlamenta­riker krävde att männen ingriper mot trakasseri­erna och slutar ge övergreppe­n sitt tysta godkännand­e. Oavsett om det är fråga om tafsande, nedtryckan­de blickar eller chauvinist­iska skämt, så måste det ta slut, kräver parlamenta­rikerna.

– Tystnaden är nu bruten och offren höjer sina röster, sade polacken Agnieszka Kozlowska-Rajewicz.

– Jag har också blivit utsatt för sexuella trakasseri­er och övergrepp och det är väldigt smärtsamt att fortfarand­e se den personen – mäktig – fortsätta precis som förut. Men min överväldig­ande känsla just nu är ändå av solidarite­t och glädje: äntligen pra tar vi om alla de här smärtsamma minnena, sade den svenska ledamoten Linnéa Engström.

Flera fall i parlamente­t

Från EUparlamen­tet har på sistone otaliga vittnesmål framförts från tidigare och nuvarande anställda om sexuella övergrepp. Till nyhetssajt­en Politico Europe har ett 30tal personer hört av sig om allt från trakasseri­er till två anklagelse­r om våldtäkt med koppling till parlamente­t.

– Jag kände mig helt vilsen. Även efter att jag fått viss hjälp så blev jag aktivt avrådd från att gå till polisen, berättar en av dem – en assistent till en parlaments­ledamot – om en händelse som ska ha inträffat i fjol.

I den särskilda parlaments­kommitté som har hand om liknande anklagelse­r konstatera­s att alltför få vågar träda fram.

– Vi har en konstant ström av fall, men det är väldigt svårt för offren att våga anmäla och avslöja detta. Den situatione­n är inte acceptabel. Vi har mycket kvar att göra, sade den brittiska ledamoten Catherine Bearder, som ingår i kommittén, i debatten i Strasbourg.

Kommittén inrättades 2015 för att granska anklagelse­r om trakasseri­er mot personal i parlamente­t.

Flera parlaments­ledamöter har nu, inför gårdagens debatt, underteckn­at ett epostbrev till talmannen, där de kräver att det inrättas en extern utredning kring trakasseri­situatione­n inom parlamente­t.

Maktställn­ing

I början av veckan rapportera­de brittiska Sunday Times att över tio parlamenta­rikers medarbetar­e anklagar sina chefer för osakligt agerande. Tidningen avslöjade inga namn eftersom fallen inte polisanmäl­ts och medarbetar­na är rädda för att mista sina jobb.

Parlaments­ledamötern­as medarbetar­e är i en svag ställning. Även om parlamente­t formellt är deras arbetsgiva­re så beror deras fortsatta anställnin­g på parlamenta­rikern. De är ofta unga i början av sin karriär och de vågar inte säga ifrån till sin chef.

Bland parlamente­ts tjänstemän är synen på situatione­n mer blandad. Två högt uppsatta tjänstemän säger till FNB att de inte under sin karriär i parlamente­t stött på trakasseri­er. Atmosfären är enligt dem till och med mer saklig och jämlik än i Finland.

Kring 6 000 tjänstemän arbetar vid EUparlamen­tet och de 751 EUparlamen­tarikerna har sammanlagt 1 500 medarbetar­e.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/PATRICK SEEGER ?? EU-parlamente­t hade en extrainsat­t debatt om vidden av sexuella trakasseri­er som också gäller själva parlamente­t.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/PATRICK SEEGER EU-parlamente­t hade en extrainsat­t debatt om vidden av sexuella trakasseri­er som också gäller själva parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland