Hufvudstadsbladet

Nya reglerna väcker blandade känslor i Volvo Ocean Race

Segling En regeländri­ng inför årets upplaga av Volvo Ocean Race resulterad­e i fler kvinnliga seglare än tidigare. Bland skepparna råder det delade åsikter om de nya reglerna.

-

ALICANTE Volvo Ocean Race startade på söndag eftermidda­g i Alicante. För tillfället är de sju båtarna på väg till Lissabon. Om åtta månader och cirka 45 000 sjömil får en av de sju skepparna fira tillsamman­s med sin besättning då tävlingen avslutas i holländska Haag.

I den här upplagan av den klassiska kappseglin­gen får de kvinnliga seglarna spela en större roll. Det som tidigare varit en klubb för bara män börjar anta allt mer moderna drag och tävlingsor­ganisation­en bestämde inför Volvo Ocean Race 2017–18 att ändra reglerna så att man uppmuntrar varje team att ha kvinnliga seglare i besättning­en.

Tidigare har de helmanliga teamen haft åtta seglare, nu får helmanliga besättning­ar bara bestå av sju seglare. Blandbesät­tningar har en eller två kvinnor plus sju män eller sju kvinnor och en eller två män. Om teamen väljer en jämn könsfördel­ning, som Turn the tide on plastic gjort, består besättning­en av fem kvinnor och fem män. Ett helkvinnli­gt team får ha upp till elva seglare i besättning­en.

Ändringen gjordes för att ge damseglare chansen att delta i världens mest mytomspunn­a tävling.

– Jag sade direkt då de nya reglerna presentera­des att jag inte gillar dem, säger Volvo Ocean Race-veteranen Bouwe Bekking, skeppare för Brunel.

– Jag hade hellre sett att jag fått välja mitt eget team. Nu är reglerna skrivna så att vi är mer eller mindre tvungna att ha kvinnor ombord. Vi måste ha två kvinnliga seglare ombord för att inte få en enorm nackdel i tävlingen.

Samtidigt säger Bekking att han är mycket nöjd med sin besättning och att han är säker på att hans team har två av de absolut bästa damseglarn­a ombord.

Bekking har tidigare sagt att han förstår varför de nya reglerna togs i bruk och att han tycker det är bra att fler kvinnor blir intressera­d av sporten. Samtidigt har han sagt att han ser det hela som ett beslut förankrat i marknadsfö­ringen som är taget för att Volvo ska kunna sälja flera bilar.

Bra och dåligt

Dee Caffari, den enda kvinnliga skepparen i tävlingen, säger att de nya reglerna är bra men att hon hoppas att de inte ska behöva vara i kraft i framtiden.

– I framtiden vill jag se att man väljer kvinnliga seglare för deras seglingsko­mpetens, inte på grund av kön, säger hon.

– Och jag är säker på att de som först var tveksamma till att tävla enligt de nya reglerna nu inser att det inte är så illa, säger Turn The Tide on Plastic-skepparen.

Hon får medhåll av Charlie Enright, skeppare på Vestas.

– Jag gillade direkt de nya reglerna, säger han.

– Jag tycker det är bra att Volvo Ocean Race gjorde om reglerna så att man har nytta av att ha kvinnor i besättning­en i stället för att man skulle ha tvingat teamen till det.

David Witt på Sun Hung Kai / Scallywag ser fördelar med att ha kvinnor med på båtarna.

– Vi har haft kvinnor i vårt team de senaste 15 åren och kommer säkert att kunna dra nytta av det. Båtarna är långsamma och har lite kraft vilket betyder att mindre vikt är en fördel då vi tävlar.

029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

FILIP SAXéN

Volvo Ocean Race 2017–18: Alicante– Lissabon–Kapstaden–Melbourne–Hong Kong–Guangzhou–Auckland–Itajaí– Newport–Cardiff–Göteborg–Haag

 ?? FOTO: JEN EDNEY/VOLVO OCEAN RACE ?? Turn the tide on plastic är den enda båten med jämn könsfördel­ning i Volvo Ocean Race.
FOTO: JEN EDNEY/VOLVO OCEAN RACE Turn the tide on plastic är den enda båten med jämn könsfördel­ning i Volvo Ocean Race.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland