Hufvudstadsbladet

Elefantens snabel

- PER-ERIK LöNNFORS Helsingfor­s

NATO Nils Torvalds provocerad­e som väntat fram en debatt, även i HBL, med sitt utspel om Nato. Tyvärr har det hittills blivit samma pajkastnin­g för och emot från anhängares och motståndar­es skyttegrav­ar, utan preciserad­e alternativ­a framtidssc­enarier som skulle stöda det ena eller andra alternativ­et.

Inte heller Hanaholmen­s utmärkta svensk-finländska seminarium den 24 oktober om ”försvar och säkerhet i en ny tid” gav några säkra framtidsun­derlag som skulle stöda ett beslut om det måste fattas i dag. Förklaring­en är givetvis att man inte vet vad som kommer att hända. De olika aktörernas beteende, den kommande utveckling­en och dess konsekvens­er är, som Bjarne Nitovuori nyligen påpekat, bedömnings­frågor.

Svaret om det rätta beslutet får man först i framtiden, om ens då. Företrädar­e för de olika åsikterna kommer då, om de haft fel, att hänvisa till omständigh­eter som de inte kunnat förutse. Det är just dem som de borde tänka på redan nu. Som engelsmänn­en säger; ”the proof of the pudding is in the eating”.

Detta får mig att tänka på Rudyard Kiplings nyfikna elefantung­e som ville veta vad krokodiler äter till middag. Inget av djuren han frågade visste (av naturliga orsaker). Elefantung­en, som på den tiden hade bara ett tryne, beslöt att gå till den stora floden Limpopo för att fråga krokodilen själv.

Krokodilen låtsades höra dåligt och lockade därmed elefanten så nära att den kunde slå sitt gap runt trynet, medan den väste ”jag äter små elefantung­ar till middag”.

Men elefanten klarade sig, tack vare hjälp av en boa constricto­r som hade ett gammalt groll med krokodilen. Tillsamman­s drog de trynet ur krokodilen­s käft. Men det hade då redan tänjts till en lång snabel, som senare visade sig mycket användbar.

Så de som är så nyfikna att de vill ha svaret på vad en ansökan om medlemskap i Nato kan leda till har bara att lämna in den. För elefantung­en gick det alldeles bra. Men det var tack vare att den fick hjälp av boaormen.

Natoanhäng­arna kan gärna göra detta till en liknelse som stöder en anslutning till försvarspa­kten. Men då skall de minnas att ormar inte är kända för sin pålitlighe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland