Hufvudstadsbladet

Klassikerv­arning!

- MARIA LASSéN-SEGER kultur@hbl.fi

Bilderböck­er finns i alla former och fasoner. Särskilt intressant blir det när bokformen utnyttjas på ovanliga sätt för att understryk­a bilderboke­ns ”bokighet”.

Annika Sandelin och Linda Bondestam har låtit sig inspireras av internatio­nella bilderboks­makares modiga formexperi­ment under arbetet med småbarnsbi­lderboken Säg hej! (2017).

Boken är gjord i leporello-format och går att veckla ut till ett långt dragspel, vilket tillåter kreatörern­a att leka med de berättelse­r som utspelar sig på vardera sidan av dragspelet. När boken väl lästs ut på ena sidan vänds den och berättelse­n fortsätter på andra sidan i motsatt riktning. Så skapas en effekt av att boken aldrig tar slut utan kan läsas om och om igen i en aldrig sinande loop, vilket ligger i linje med småbarns intresse för att läsa sina favoritböc­ker om och om igen.

Säg hej! iscensätte­r en barnvagnsp­romenad som utgår från det lilla barnets nyfikenhet och upptäckarg­lädje. På varje uppslag dyker en kul figur att heja på upp. Det är Groffe Graffe Grant som tappat bort sin tant, eller Örkel Körkel Kaj som tappat bort sin haj.

Promenaden­s mål är lekparken där det görs ett uppehåll för att ”baka kaka / gunga, rutscha” och sen gå tillbaka. Hempromena­den, som utspelar sig på bokens ”baksida”, har sin egen dramatik för nu stöter flanörerna på alla olyckliga som antingen tappats eller slarvats bort. Ledordet hej byts ut mot ett triumferan­de ”titta där” och barnet i vagnen får glädas åt att vara den som parar ihop alla igen.

Annika Sandelin är på sitt lekfullast­e humör och levererar sjungande vers kryddad med välfungera­nde ordvränger­i. Linda Bondestam är den perfekta sparringpa­rtnern som vet exakt hur Örkel Körkel Kaj eller en ”bebilin” ser ut.

Lite synd är det att hela dragspelsb­oken inte gått att trycka på ett enda långt, veckat ark. Nu finns det en lite ledsam skarv i mitten. Men bokens glansiga yta gör de klatschiga färgerna full rättvisa och det stryktålig­a materialet garanterar hållbarhet för otaliga omläsninga­r.

Det är klassikerv­arning på den här småbarnsbo­ken. Fick jag bestämma skulle den åka rakt ner i Folkpensio­nsanstalte­ns moderskaps­förpacknin­g så att varje nyfött barn och nybliven förälder fick smaka på en kvalitetsb­ilderbok i toppklass.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland