Hufvudstadsbladet

Trerätters­meny till en skön familjehel­g

Ibland är det väldigt trevligt att satsa lite extra och göra en trerätters­meny. Dela upp jobben och låt alla vara med. Det är både trevligt och gott för hela familjen, en helgdag.

-

Smördeg är fantastisk­t och går att använda till allt möjligt. Du gör enkelt små snittar genom att bre på en god fyllning, rulla ihop och baka i ugnen. Snabbt gjort, svårt att misslyckas. Den är enkel att variera. Lax eller skinka, grillad paprika och smaksatt färskost och lite hackade örter. En varm äppeldryck är fint att servera till så här i höstrusket. Tillsätt lite kanel, hel ingefära, vaniljstån­g och rörsocker. För den som vill kan man spetsa med lite calvados.

Butternutp­umpa

En kotlettrad behöver smaksättar­e. Skär ett långt snitt in i köttet och tryck in vitlökskly­ftor och örter. Väl värt att jobba lite extra med förberedel­serna, då blir resultatet bäst. Använd stektermom­eter för bästa resultat. Servera med rostad potatis, pumpa och rotfrukter. Man kan välja vilka rotfrukter som helst, men välj inte bort pumpan för det är nu den smakar som bäst. Butternutp­umpa kan vara svår att skära igenom, då skalet är väldigt hårt. Väl delad, gröp ur kärnhuset, skala den och skär i bitar. Strö lite lingon över de rostade rotfrukter­na, så blir det extra fint.

Till sist en moderniser­ad favorit – chokladpud­ding. Den här blir extra len och krämig med kondensera­d mjölk. Det sistnämnda köper du i butik, den brukar stå i bakhyllan. Läs noga på förpacknin­gen, så att du inte tar karamellis­erad mjölk av misstag, för det är en helt annan sak. Toppa puddingen rikligt med grädde. Dekorera med en chokladbit och servera gärna med bär eller klassikern skivad banan.

■ Skala och hacka löken fint. Fräs den mjuk i smör i stekpanna utan att den får färg. Skölj spenaten och lägg ned i stekpannan tillsamman­s med löken. Fortsätt att fräsa tills vätskan kokat in.

Skala och hacka äggen och blanda ned med spenaten. Rör i ricotta och dill och smaka av med salt och peppar. Låt röran svalna.

Rulla ut smördegen och bred på fyllningen. Rulla samman rullen från långsidan som en rulltårta och placera på en bakplåtspa­ppersklädd plåt med skarven nedåt.

Pensla rullen med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter på 200 grader eller tills rullen fått fin färg. Låt rullen vila i 10 minuter eller längre.

Skär i 10–12 bitar. Vispa crème fraichen hård med hjälp av en elvisp, det tar en stund. Klicka ut lite på varje bit. Halvera laxskivorn­a och placera på crème fraichklic­ken. Garnera med dill.

KERSTIN SVENSSON/TT BITTE E:SON FORSBERG/TT

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? HöSTMENY. En trerätters­meny med familjen är väl värd sin tid. Laxsnittar, kotlettrad med rotfrukter och en chokladpud­ding till efterrätt.
FOTO: BOSSE NILSSON HöSTMENY. En trerätters­meny med familjen är väl värd sin tid. Laxsnittar, kotlettrad med rotfrukter och en chokladpud­ding till efterrätt.
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? SMöRDEGSRU­LLAR. Börja middagen med laxsnittar. Frasigt och lent med en krämig fyllning på ricotta och spenat.
FOTO: BOSSE NILSSON SMöRDEGSRU­LLAR. Börja middagen med laxsnittar. Frasigt och lent med en krämig fyllning på ricotta och spenat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland