Hufvudstadsbladet

500

Luther 500 år ”Judarnas synagogor och skolor bör sättas i brand, deras böneböcker förstöras, rabbiner förbjudas att predika, bostäder raseras och egendom och pengar konfiskera­s. Judarna bör inte visas någon nåd eller vänlighet. Vi gör fel som inte dräper

-

år har förflutit sedan den tyska teologen Martin Luther presentera­de sina 95 teser som skulle bana väg för reformatio­nen och den evangelisk-lutherska kyrkan. Martin Luther beskrivs som en modig teolog, men han hade också mörkare sidor.

Hade pappa Hans Luther fått som han ville skulle lille Martin aldrig ha funderat onödigt mycket på eviga frågor utan blivit advokat i enlighet med faderns önskan.

et firas i år att 500 år förflutit sedan den tyska teologen Martin Luther den 31 oktober 1517 presentera­de sina 95 teser som skulle bana väg för reformatio­nen och den evangelisk-lutherska kyrkan som etablerade­s i många länder i Nordeuropa.

Under jubileumsd­agarna minns man Martin Luther som den modiga teologen som med risk för sitt eget liv satte sig upp mot påvens maktmissbr­uk och försvarade den vanliga människans rätt till frälsning och rätt att ta del av bibeln på sitt eget språk.

De mörka sidorna av Martin Luther vill kyrkan i dag ogärna vidkännas. Det var inte bara judar Luther betraktade som samhällets avskum, också bönder som gjorde uppror väckte Luthers avsky. För även om han försvarade den lilla människan så predikade han respekt och ödmjukhet för överheten.

De bönder som, delvis inspirerad­e av Martin Luther, gjorde uppror och krävde en rättvisare fördelning av jord och egendom hade ingen förståelse att vänta från reformatio­nens ledare. Tvärtom ansåg Luther att de upproriska rebellerna förtjänade att dräpas:

”Låt alla som kan hugga, dräpa och sticka ner dem, öppet eller i hemlighet, eftersom ingenting kan

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland