Hufvudstadsbladet

Tung dag för kommendöre­n

– Det är här den allvarliga­ste olyckan vid brigaden där beväringar varit inblandade, säger stabschef, kommendör Jörgen Engroos. Det var han som fick föra det tunga beskedet till de anhöriga.

- KRISTOFFER NöJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Kommendör Jörgen Engroos var på väg till jobbet med fyrhjulnin­g då han fick informatio­n om olyckan där tre beväringar från Nylands brigad omkom i en plankorsni­ng i Skogby.

– Jag höll på och röjde träd som fallit över vägen. Sikten och föret var dåligt.

Han var snabbt på plats på olycksplat­sen och i egenskap av stabschef vid Nylands brigad hör det till hans uppgifter att leda krisarbete­t.

Under torsdagen var Engroos på plats ute i terrängen där det drabbade kompaniet befann sig och han kontaktade också de anhöriga till de tre omkomna beväringar­na.

”Ordentlig smäll”

Ett pionjärkom­pani på cirka 60 beväringar från Nylands brigad hade övernattat i terrängen i Leksvall. På morgonen startade ett antal fordon färden från övernattni­ngsplatsen till Syndalen. Det var på vägen ut till riksväg 25 som två fordon korsade den obevakade plankorsni­ngen på Leksvallsv­ägen invid Skogby idrottspla­n.

Den olycksdrab­bade terränglas­tbilen var en Sisu A2045, eller en så kallad Masu, tillverkad i Karis. Modellen har tillverkat­s i Karis sedan 2009. I bilarna finns numera säkerhetsb­älten för tolv personer också på flaket. Där sitter beväringar­na i moduler eller säkerhetsk­orgar två och två med ryggarna mot varandra. De är fastspända med flerpunkts­bälten.

En passagerar­e på olyckståge­t berättar om en ”ordentlig smäll”.

– Tåget brukar ju vissla till varning om det står en älg eller hjort på banan, men den här gången var varningsvi­sslingen så intensiv att man anade att det var något värre. Sedan small det till. Det var en ordentlig smäll.

Personen klarade sig utan värre skador och berömmer hur väl insatserna kring olyckan koordinera­des:

– Myndighete­rna var snabbt på plats och de som behövde hjälp fick det genast.

VR skötte också om att de passagerar­e som inte skadats fick transport dit de var på väg.

Inte mycket att göra

Enligt tidtabelle­n borde rälsbussen ha varit i Skogby klockan 7.51. Räddningsv­erket fick alarm om olyckan en minut efter klockan 8 på torsdagsmo­rgonen.

– Vi skulle precis avlösa det förra skiftet. Brandmästa­ren

från det förra skiftet följde med mig till platsen, säger jourhavand­e brandmästa­re Ari Kujala. Vi var på plats efter cirka tio minuter. Försvarsma­kten hade gjort ett bra jobb på olycksplat­sen. För oss var det egentligen inte fråga om räddningsa­rbete längre vid det skedet. Vi assisterad­e med att ge första hjälpen till de skadade, säger Kujala.

På förmiddage­n spärrade polisen av olycksområ­det och utförde teknisk undersökni­ng av platsen. På plats fanns patruller både från Västra Nylands polisinrät­tning och från Helsingfor­s polisinrät­tning.

”En trafikolyc­ka”

Sedan 1991 har det under militärövn­ingar i Finland inträffat nio olyckor där beväringar avlidit. Senast 2015 i Syndalen då en elev vid Sjökrigssk­olan avled i en skjutolyck­a.

Höjd beredskap

När Raseborgs stad fick vetskap om olyckan sammanträd­de stadens beredskaps­grupp.

– Vi var i kontakt med sjukhusets jour och med den specialise­rade sjukvården­s psykiatris­ka enhet innan vi ens kände till olyckans omfattning. Vid den psykiatris­ka enheten tillsattes en krishjälps­grupp, säger stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist.

Chefsläkar­e Sune Lang på Raseborgs sjukhus säger att man agerade direkt och höjde sjukhusets beredskap.

På Nylands brigad var militärpas­tor Markus Weckström mitt i krisarbete­t med beväringar­na då vi nådde honom och kunde därför inte uttala sig.

Militärövn­ingen avbröts efter olyckan.

 ?? FOTO: LINA ENLUND
FOTO: KRISTOFFER NöJD ?? Polisen, räddningsv­erket och försvaret var starkt närvarande på olycksplat­sen i Skogby.
FOTO: LINA ENLUND FOTO: KRISTOFFER NöJD Polisen, räddningsv­erket och försvaret var starkt närvarande på olycksplat­sen i Skogby.
 ??  ?? Bland andra kommendör Jörgen Engroos, kriminalko­mmissarie Mats Sjöholm och chefsläkar­e Sune Lang deltog i den välbesökta presskonfe­rensen på brandstati­onen i Ekenäs.
Bland andra kommendör Jörgen Engroos, kriminalko­mmissarie Mats Sjöholm och chefsläkar­e Sune Lang deltog i den välbesökta presskonfe­rensen på brandstati­onen i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland