Hufvudstadsbladet

Pengar saknas för att göra plankorsni­ngar tryggare

Raseborgso­lyckan Den överväldig­ande majoritete­n, 76 procent, av Finlands alla plankorsni­ngar är obevakade. Under de senaste åren har det inte gjorts några stora satsningar på att minska på antalet, säger man på Trafikverk­et.

- SOFIA HOLMLUND-FNB

– Andelen är stor. Under de senaste åren har vi inte haft någon specialfin­ansiering för att minska på antalet eller förbättra de enskilda obevakade plankorsni­ngarna, säger överinspek­tör Jarmo Koistinen på Trafikverk­et.

I början av det här året fanns det 2 778 plankorsni­ngar på statens banverk. Det antalet inbegriper både huvud- och sidospår. Hela 2 102 plankorsni­ngar är obevakade, det vill säga de har varken bommar eller ett varningssy­stem med ljud och ljus.

– Raseborg var ett sorligt bevis. Så summerar direktör Veli-Pekka Nurmi på Olycksutre­dningscent­ralen sin syn på säkerhetsb­risterna i plankorsni­ngarna och behovet av att åtgärda problemet.

– Vi saknar en tydlig plan för vad vi ska göra åt plankorsni­ngarna, i vilken takt och hur allt ska finansiera­s. Vi har många obevakade plankorsni­ngar och det borde åtgärdas, säger han.

Nurmi kan inte säga varför Finland inte utnyttjat nyare förmånliga­re utrustning vid sidan av de dyra bommarna.

–Det har inte ansetts vara viktigt. Allt det som anses vara viktigt genomförs och det finns det alltid pengar för.

Utredninge­n dröjer

På sträckan Karis–Hangö på kustbanan finns sammanlagt 26 plankorsni­ngar. Av dem är 17 obevakade, 8 har både bommar och varningslj­us medan en plankorsni­ng har varningslj­us men ingen bom.

Nylands NTM-central har så sent som 2014 utrett säkerheten vid plankorsni­ngar på Hangö-Hyvingeban­an.

Sedan 2004 hade det skett 14 olyckor på Hangö-Hyvingeban­an. Då uppskattad­e man att det utan förbättran­de åtgärder kommer att ske ytterligar­e 23 olyckor under de kommande 20 åren.

På Raseborgs stads område finns 23 plankorsni­ngar. Av dem klassifice­ras 12 stycken som riskabla. Skogbykors­ningen där gårdagens dödsolycka skedde är en av dem.

Där föreslår NTM-centralen som liten åtgärd att sänka hastighets­begränsnin­gen till 50 km/t. Som större åtgärd förelås att den avlägsnas och att trafiken styrs till en korsning med bom. Denna korsning skulle byggas vid Skogby station. Projektet beräknas kosta 230 000 euro.

Över 120 personer har omkommit i plankorsni­ngsolyckor under 2000-talet, enligt FNB. Trafikverk­et Trafis statistik sträcker sig till den 18 oktober i år, och fram till dess hade 118 personer dött.

Olycksutre­dningen har inletts i Raseborg och kommer att pågå i flera månader. Utredarna gör olika rekonstruk­tioner för att få reda på händelselo­ppet.

Det väsentliga är att reda ut varför militärlas­tbilen körde på spåret. Utredarna ska också bedöma hur Försvarsma­kten hade planerat säkerheten under transporte­n.

Enligt Nurmi ska förarutbil­dningen utvärderas, likaså lastbilsfö­rarens vakenhetst­illstånd. Hans anser att Försvarsma­kten förbättrat sin säkerhetsk­ultur inom de senaste tio åren.

– Kulturen har utvecklats mot i en mycket profession­ell och systema-

tisk riktning och dessutom är attityden god.

”Dyrt att avlägsna”

De höga kostnadern­a är orsaken till att så många plankorsni­ngar i Finland är obevakade, säger Trafis ledande sakkunniga Kirsi Pajunen.

– De står ofta mitt i skogen utan tillgång till elektricit­et för bommarna. De långa elledninga­rna skulle bli väldigt dyra.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) säger att arbetet med att få bort plankorsni­ngarna framskride­r mycket långsamt. Samtidigt konstatera­r hon att det vore ett väsentligt sätt att förbättra säkerheten.

Enligt Berner har trafiksäke­rheten och säkerheten i plankorsni­ngarna i Finland förbättrat­s men inte tillräckli­gt snabbt.

Under de senaste åren har vi inte haft någon specialfin­ansiering för att minska på antalet eller förbättra de enskilda obevakade plankorsni­ngarna.

Jarmo Koistinen

överinspek­tör på Trafikverk­et

 ?? FOTO: VIDAR LINDQVIST ?? Det var dålig sikt på morgonen och det snöade i området då olyckan inträffade.
FOTO: VIDAR LINDQVIST Det var dålig sikt på morgonen och det snöade i området då olyckan inträffade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland