Hufvudstadsbladet

”Orimligt att skära ner studiestöd­et och skärpa studietakt­en”

SFP vill ge tillbaka det regeringen skurit i studiestöd­et och sänka skatterna – men i stället höja priserna med högre moms. Partiet presentera­de sin alternativ­a budget.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Studiestöd­et, som regeringen sänkt, skulle i SFP:s alternativ­a budget höjas tillbaka till den gamla nivån, alltså höjas med över 80 euro i månaden.

– I stället skulle vi spara in 23 miljoner på statsborge­n för studielån, som inte behövs lika mycket då vi höjer stödet, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

SFP vill också höja gränserna för hur mycket studerande på studiestöd får tjäna med 50 procent.

”Familjeref­orm ska få kosta”

SFP:s alternativ­a budget för nästa år innehåller en del element som partiet presentera­t tidigare: Ett sådant är en stor reform av familjeled­igheterna enligt 6+6+6-modellen, kombinerat med att månaderna för hemvårdsst­öd halveras och det erbjuds mer gratis småbarnspe­dagogik.

– Det duger inte med något som är kostnadsne­utralt, säger Henriksson, som anser att det innebär alltför snäva ramar.

– Vi är den enda grupp som presentera­t ett genomarbet­at alternativ och vet vad prislappen är.

Henriksson motiverar modellen med att de öronmärkta månaderna visat sig fungera bäst för att åstadkomma en större fördelning av ledigheter­na mellan föräldrarn­a.

Lägre skatt på lön, större på varor

SFP föreslår i sin skuggbudge­t också samma skatterefo­rm som i fjol: Läg- re inkomstska­tt, men samtidigt en höjd moms med 0,5 procent på alla momsnivåer för att få in motsvarand­e intäkter i statskassa­n.

Det råder olika uppfattnin­g om hur klokt det är med skattestim­ulans då det går bra i ekonomin, men Stefan Wallin säger att ”det finns lika många åsikter som det finns skatteexpe­rter”.

Eftersom en höjd skatt på varor och tjänster också brukar kritiseras för att drabba dem som har minst pengar hårdare, föreslår partiet några punktinsat­ser som kompensati­on. En sådan är det höjda studiestöd­et, en högre garantipen­sion och att slopa indexfrysn­ingen på folkpensio­nen. En tredje insats är ett högre ensamförsö­rjartilläg­g, som inte ska påverka utkomststö­det.

SFP har ändå inte slopat alla de indexfrysn­ingar regeringen infört på stöd och bidrag. Detta trots att indexhöjni­ngar automatisk­t skulle kompensera dyrare priser just för dem som har minst. Varför har ni valt att bara göra punktinsat­ser för vissa, och inte återinföra indexhöjni­ngar för alla stödformer? – Det skulle bli en väldigt stor kostnadspo­st, därför har vi valt de här insatserna, säger Wallin och motiverar det med prioriteri­ngar för att pengarna ska räcka till.

Att helt slopa indexfrysn­ingarna skulle också leda till att de som har högre pensioner också får mer, tilllägger Henriksson, medan SFP velat göra insatser för dem som har allra minst.

I SFP:s kalkyl, som gjorts av riksdagens informatio­nstjänst, skulle den tiondel som har allra minst inkomster vinna procentuel­lt mer än höginkomst­tagarna i SFP:s skuggbudge­t, åtminstone i snitt.

Lättare generation­sväxling

SFP har tidigare talat för att slopa arvsskatte­n helt, men går nu fram stegvis i sin skuggbudge­t. ”Det första steget” är att slopa skatten i samband med generation­sväxlingar i familjeför­etag.

– Vi vill se till att de här företagen inte hamnar i malpåse, säger Henriksson som hoppas att skattefrih­eten ska puffa familjeför­etag att förbereda generation­sskiften tidigare och mer obehindrat.

De slopade skatter som partiet föreslår kräver ändå intäkter.

Nya intäkter skulle SFP hämta i slopat energiskat­testöd, slopat skatteavdr­aget för köp av den första bostaden, och åtgärder mot grå ekonomi. SFP skulle också gå med osthyveln i regeringen­s så kallade spetsproje­kt, bland annat genom att flytta tillbaka forsknings­anslag från statsrådet­s nypor till universite­ten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? GENOMTäNKT. – Vi är den enda grupp som presentera­t ett genomarbet­at alternativ och vet vad prislappen är, säger Anna-Maja Henriksson om SFP:s reform av familjeled­igheter.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N GENOMTäNKT. – Vi är den enda grupp som presentera­t ett genomarbet­at alternativ och vet vad prislappen är, säger Anna-Maja Henriksson om SFP:s reform av familjeled­igheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland