Hufvudstadsbladet

”Vi kommer tillbaka”

Ilkka Herola och landslaget i nordisk kombinatio­n drömmer om medaljer i OS.

- FNB

NORDISK KOMBINATIO­N I februari 2002 tog Finland fyra guld i de olympiska vinterspel­en i Salt Lake City. Det låter närmast briljant med dagens mått mätt, men klassades då bara som okej enligt officiella utlåtanden från Finlands olympiska kommitté.

Tre av gulden kom i nordisk kombinatio­n och Samppa Lajunen bidrog till dem alla. Kulturmini­ster Suvi Lindén (Saml) kallade då Lajunen för ”superhjält­e” då hon gratulerad­e honom. Något liknande epitet har inte använts inom inhemsk nordisk kombinatio­n på tiotals år, men en liten positiv trend finns.

– Vi kommer nog tillbaka, säger chefsträna­ren Petter Kukkonen.

– Det är bara en tidsfråga. Vi har ett lysande, ungt lag som hela tiden gör framsteg.

Kukkonen uppger att Finland redan nu kan bjuda de bästa på fullgott motstånd, även i stafetter.

– Under den kommande vintern drömmer vi förstås om medaljer i Pyeongchan­g, men ganska många tuffa länder ligger fortfarand­e före oss. Men som vi såg förra vintern så är drömmarna inte verklighet­sfrånvända. Avgörandet kommer under de närmaste fem till tio åren, då grabbarna börjar vara redo, säger Kukkonen.

Han har lett landslaget sedan sommaren 2012 och räknar med framgångar de närmaste åren.

– Jag är fullständi­gt övertygad om att vi i något skede tar oss upp i den absoluta världstopp­en. Vi är redan mycket nära, men det sista steget är svårast att ta, säger Kukkonen.

Herola siktar högt

Ilkka Herola och Eero Hirvonen är de främsta kandidater­na för att ta steget upp i världselit­en. Båda två har redan tagit steget upp på prispallen i världscupe­n.

– Platserna på podiet och placeringa­r bland de tio bästa avslöjar att de bästa prestation­erna redan räcker för att ta sig in i världselit­en, säger Herola.

– Men hur man ska lyckas med att få till sådana prestation­er från vecka till vecka är en helt annan sak.

Enligt Herola är det framför allt frågan om en mental barriär.

– Den fysiska formen varierar inte så jättemycke­t under säsongen. Potentiale­n finns där hela tiden, men att utnyttja den kommer via rutin. Det finns ingen genväg, säger Herola.

Kräver mycket av sig

Chefsträna­ren Kukkonen håller med.

– Ilkka är mycket självkriti­sk och kräver jättemycke­t av sig själv. Han har försökt tvinga sig till resultat och även då resultaten varit bra har piskan funnits i närheten. Men han har börjat lära sig leva i processen – att njuta av träningen och vara lite mildare mot sig själv. Resultaten kommer sen när han är klar, säger Kukkonen och tackar mentala tränaren Terhi Lehtoviita för ett bra jobb.

– Då den mentala barriären öppnas syns det också rent fysiskt i tekniken i backhoppni­ngen. Man är avslappnad och redo, mer tilllitsfu­ll, lugnare, gladare. Inte som en spänd fiolsträng, säger Kukkonen.

Herola har höga mål för den kommande säsongen och vinter-OS i Sydkorea i februari.

– In bland de fem bästa totalt i världscupe­n och så är målet förstås en medalj i OS, säger Herola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Ilkka Herola och stafettlag­et var femte bäst i VM i Lahtis.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Ilkka Herola och stafettlag­et var femte bäst i VM i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland