Hufvudstadsbladet

Fördel Ferrari i tunn luft

Formel 1 Lewis Hamilton kan säkra mästerskap­et i Mexiko – men Ferrari har en oväntad fördel i helgen.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

I Austin räddade Sebastian Vettel en matchboll i kampen om VM-titeln mot Lewis Hamilton. I övermorgon kommer nästa chans för engelsmann­en och det ska mycket till om han inte vinner sin fjärde titel på Autodromo Hermanos Rodriguez.

En femte plats räcker – oavsett Vettels placering. Om tysken blir tvåa behöver Hamilton bara bli nia. Blir Vettel trea är det kört för honom.

Hamilton har flyt

Tysken kan bara hoppas att han vinner och att det blir en nolla i protokolle­t för Hamilton. Kommer knappast att hända. Med två undantag har engelsmann­en har varit bland de fyra bästa i varje lopp den här säsongen. I Monaco blev han sjua och i Baku femma.

I andra halvan, som startade i Belgien, har han vunnit fem lopp och blivit tvåa en gång. Så Hamilton har utan tvekan en ordentligt flyt.

– Och mexikanarn­a vet hur man festar. Om jag vinner hoppas jag att jag får en sombrero och kommer att vara på en av festerna.

Det kan man inte säga om Vettel och Ferrari. Ingen seger efter sommarlove­t.

Mexikanarn­a vet hur man festar. Om jag vinner hoppas jag att jag får en sombrero och kommer att vara på en av festerna. Lewis Hamilton

Fördel för Ferrari

Trots att allt pekar på en seger för Hamilton höjer Mercedes dock ett varnande finger. Den tunna luften kan bli ett problem och en fördel för Scuderia. Enligt favoriten behöver man maximal downforce och det gör honom lite orolig.

– Just downforce är Ferraris starka sida för det har vi sett på flera banor, säger Hamilton.

Vettel håller med. Banan ligger 2 285 meter över havet.

– Trots att alla kör med en stel bakvinge har vi mindre downforce än i Monza.

Inga hastighets­rekord

Förra året satte Valtteri Bottas ett nytt hastighets­rekord med 373.5 km/h, men det kommer inte att slås i år. Bilarna och däcken är ju bredare och det i sin tur betyder mer luftmotstå­nd.

Att det inte kommer att gå så fort är kanske bara en fördel för bromsarna. Även om det finns en lång raka kyls de inte lika mycket som på andra banor på grund av den tunna luften. I tre kurvor blir det hårda inbromsnin­gar och pessimiste­rna befarar att en bromsskiva kan explodera.

Daniil Kvyat kommer inte att köra för Toro Rosso fler lopp. Ryssen har blivit ersatt av Brendon Hartley, som körde i USA, och Pierre Gasly kommer tillbaka efter sin korta utflykt till Japan förra helgen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/CLIVE MASON ?? Kimi Räikkönen och Ferrari hoppas kunna sätta stopp för Lewis Hamiltons mästerskap­ståg.
FOTO: LEHTIKUVA/CLIVE MASON Kimi Räikkönen och Ferrari hoppas kunna sätta stopp för Lewis Hamiltons mästerskap­ståg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland