Hufvudstadsbladet

Skogen ett av de starkaste gemensamma intressena

- SVEN-ERIK BUCHT landsbygds­minister (S), Sveriges regering JARI LEPPä

Under 2017 firar Finland 100 år som självständ­ig stat. Tillsamman­s högtidligh­åller vi våra länders nära vänskap, men även vår gemensamma framtid. Våra likheter har sin förklaring i en lång gemensam historia samt i ett släktskap som grannlände­r längst upp i norra Europa.

Vi lever i en skogsbeklä­dd del av världen, med naturgivna förutsättn­ingar för god och hållbar skogsprodu­ktion. Skogen har sedan urminnes tider varit en del av den finska och den svenska folksjälen. Den har format båda våra länder, våra kulturer och vår gemenskap. Den är en resurs för jobb, hållbar tillväxt, byggande, rekreation, biologisk mångfald och mycket mer. Användning­sområdena för skogsråvar­an utvecklas, i takt med ny kunskap och innovation­er.

Sverige har gett Finland en gåva med anledning av 100-årsjubilee­t. En gåva med fokus på skogen – nämligen ett svensk-finländskt skogsforsk­ningsproje­kt bestående av tolv tvååriga post-doktorala tjänster. Teman för forskninge­n kommer vara hållbar skogssköts­el, och nya produkter och processer.

Våra länder förenas i sökande efter ny kunskap, teknisk utveckling och innovation. Det hållbara skogsbruke­t är ett ständigt aktuellt ämne och intensiva diskussion­er har den senaste tiden förts inom EU. Vi arbetar sida vid sida för en progressiv klimatpoli­tik och för att förmå EU att inte begränsa det nationella självbestä­mmandet över vår skog.

Våra två länder har även ägnat mycket tid åt långsiktig­a processer i respektive land för att utveckla den nationella skogspolit­iken. I Finland har vi redan ett nationellt skogsprogr­am och i Sverige arbetar vi intensivt med att ta fram det första svenska nationella skogsprogr­ammet genom tiderna, i bred samverkan med olika intressent­er kring skogen. Skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utveckling­en av en växande bioekonomi.

Våra skogar har en stor roll att spela i övergången till en cirkulär och biobaserad ekonomi och fossilfria samhällen. Över tid har vi fört ett allt mer ansvarsful­lt skogsbruk och skogen har lyft våra länder ur fattigdom. I en växande bioekonomi måste vi säkra ett hållbart uttag av skogsråvar­a som också säkerställ­er biologisk mångfald och sociala värden. Genom att etablera mål och handlingsp­laner för att öka tillgången på nationella biobaserad­e alternativ och tillvarata nya innovation­er kan vi möta en ökande global efterfråga­n på fossilfria produkter.

I budgetprop­ositionen för 2018 investerar den svenska regeringen i en ny laserskann­ing över Sveriges skogar för att uppdatera och utveckla skoglig grunddata. Det här är viktigt för att kunna göra analyser och prognoser om hur stor den tillgängli­ga produktion­spotential­en är i Sverige och var den uppstår. Det ökar skogsbruke­ts förmåga att bruka skogen rationellt och möjlighete­n att ta bättre och mer kvalitativ miljöhänsy­n.

I Finland ska uppdaterad skogsdata täcka alla privata skogar senast 2020. Ett nytt nationellt laserskann­ingsprogra­m håller på att planeras. Samtidigt utvecklas kvaliteten och tillgängli­gheten av skogsdata samt elektronis­ka tjänster som baserar sig på dessa data med hjälp av statlig finansieri­ng via regeringen­s spetsproje­kt.

Den svenska regeringen gör en satsning på att nå det etappmål om ytterligar­e 150 000 hektar, varav det återstår 90 000, formellt skyddad skog till 2020 som den förra regeringen beslutade om. Det är dock viktigt att markägare inte kommer i kläm. Regeringen har därför avsatt ytterligar­e 250 miljoner kronor per år under tio år för att kunna erbjuda markägare med så kallade nyckelbiot­opsrika brukningse­nheter ersättning. I Finland kan olika markägargr­upper frivilligt överlåta skogsmark för att skyddas för det hund- raåriga Finland utöver det officiella skyddsprog­rammet.

Likväl som att skydd och miljöhänsy­n ska öka är en ökad produktion av skoglig råvara viktig i en omställnin­g till ett biobaserat samhälle, inte minst för att fasa ut fossila produkter.

Sverige och Finland har liknande förhålland­en och möjlighete­r när det gäller övergången till en biobaserad samhällsek­onomi. Skogen är vårt gröna guld och är motorn i hållbar och klimatsmar­t bioekonomi. Våra båda länder förenas inom många områden och skogen är ett av våra absolut starkaste gemensamma intressen. jord- och skogsbruks­minister (C), Finlands regering

Fotnot I går hölls ett seminarium i Stockholm på Kungliga skogsoch lantbruksa­kademien om skogens roll i klimatomst­ällningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland