Hufvudstadsbladet

Motorled i centrum helt förkastlig

- BO LINDFORS Kronohagen, Helsingfor­s

Borgmästar­e Jan Vapaavuori skriver i sin blogg: ”Helsingfor­s är en fin stad, en av världens bästa. Framtidens Helsingfor­s är ännu mer.”

Tyvärr verkar stadens planerings­tjänstemän inte dela borgmästar­ens visioner för framtiden utan man lägger fram planer som liknar dem som presentera­des för snart 50 år sedan. Den amerikansk­a konsultfir­man Smith-Polvinen

lade 1968 fram en plan för att utveckla trafiknäte­t i huvudstads­regionen. En central del av planen var motorvägar som till stor del löpte utmed stränderna i staden.

Norra kajen ansluter i sin östra del till Hagnäs bro. Andra ändan av bron anknyter till Sörnäs strandväg varifrån trafiken kan söka sig mot Böle, Helsingfor­s-Vanda flygplats och de östra stadsdelar­na. Bron har nått slutet på sin tekniska livslängd. Stadsplane­rarna har därför beslutat att ersätta den med en ny bro för biltrafike­n.

Vad man inte nämner i planen

är att staden redan fattat beslut om att förbjuda biltrafik på Tavastväge­n. Det innebär att all den biltrafik som i dag rör sig på Unionsgata­nTavastväg­en, kommer att ledas till Norra kajen-Sörnäs strandväg, såvida den nu inte söker sig in på lokalgator­na i Kronohagen och Berghäll. Smith-Polvinens plan för motorleder utmed stadens stränder förverklig­as femtio år efter att den presentera­des!

Vad borde man göra för att Helsingfor­s skulle bli en ännu bättre stad i framtiden? Biltrafike­n från centrum österut bör förläggas i en tunnel som löper

under stadskärna­n. Det skulle göra det möjligt att bygga en smäcker bro för fotgängare, cyklister och lokal biltrafik. Norra kajen med sina vackra byggnader och sköna utsikt mot Högholmen, Skatudden och Kronobergs­fjärden är en av de finaste gatorna i staden. Man kunde då utveckla den till en vacker strandboul­evard, fullt i klass med Esplanaden. Det som nu planeras leder till att bilköer, ökat trafikbull­er och avgaser gör Norra kajen mera ogästvänli­g än den är i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland