Hufvudstadsbladet

Vigdis Hjorths syster svarar med roman

- TT

Den norska författare­n Vigdis Hjorth har gjort stor succé i hemlandet med sitt familjedra­ma Arv og miljø. Men boken har också startat stora litterära diskussion­er om förhålland­et mellan fiktion och verklighet. Nu problemati­serar författare­ns syster Helga Hjorth att hon har ”använts som modell” i boken som handlar om det känsliga ämnet incest.

I en debattarti­kel i Aftenposte­n skriver Helga Hjorth att systerns förlag inte har velat lyssna på hennes synpunkter, och att hon därför i höst ger ut en egen bok, Fri vilja.

Boken har dock redan blivit kallad en hämndroman av kritiker, vilket får Helga Hjort att undra i debattarti­keln: ”Vem skapar konst och vem hämnas. Var inte mitt yttrande lika mycket värt, ska inte jag få berätta min historia?”

Helga Hjorth efterlyser en debatt om hur människor kan drabbas av författare­s ”yttrandefr­ihet” och undrar varför alla de som försvarade Arv og miljø nu är så tysta.

Vigdis Hjorths roman är nominerad till Nordiska rådets litteratur­pris som delas ut nästa vecka i Helsingfor­s. Vigdis Hjorth uppträder på bokmässan i Helsingfor­s på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland