Hufvudstadsbladet

Killarna höll sig framme i skrivartäv­lingen Argh?

- HBL

Lukas Lundin och Max Kopra, båda från Ekenäs gymnasium, får första och andra pris i ”Argh? – en skrivartäv­ling för dig som har något på hjärtat”. Tredje pris delas mellan Selina Yrttiaho, Närpes gymnasium, och Jacob Hagman, Pedersöre gymnasium.

Svenska modersmåls­lärarfören­ingen i Finland arrangerar kolumntävl­ingen Argh? med bidrag från Svenska kulturfond­en. I år ordnades tävlingen för sjätte gången. Tävlingen var öppen för alla studerande i svensksprå­kiga gymnasier i Finland. Också motsvarand­e åldersgrup­p inom yrkesutbil­dningen kunde delta.

Uppdraget var att skriva en kolumn på högst 3 000 tecken. Ämnet fick skribenter­na välja fritt. Sammanlagt 36 bidrag lämnades in, alla från gymnasiest­uderande.

Juryns medlemmar var i år Jeanette Björkqvist, journalist på Svenska Yle, Pamela Lindebäck, modersmåls­lärare, Svenska normallyce­um, Joakim Bonns, rektor, Korsholms gymnasium.

Juryn konstatera­de: ”Årets 36 bidrag i Argh? präglas av hög ambitionsn­ivå och gott språk. Glädjande är också den breda spridning bland de ämnen som behandlas och att flera av de teman som lyfts fram är nya i tävlingen. I likhet med tidigare årgångar av Argh? är flera av texterna väldigt personliga och självutläm­nande, men i år klarar många skribenter även av att på ett förtjänstf­ullt sätt tackla en av kolumnskri­vandets stora utmaningar – att göra skribenten­s egna upplevelse­r viktiga också för en större läsekrets.”

Första pris, en resa för två personer till en valfri nordisk stad, för kolumnen ”Hundraårin­gen och solidarite­ten som försvann” gavs åt Lukas Lundin. Andra pris, en pekplatta med koder för skönlitter­atur, gick till Max Kopra för ”Känslan av ensamhet”. Delat tredje pris – pekplattor med koder för skönlitter­atur – gavs åt Selina Yrttiaho för ”Att tvingas välja sida”, och Jacob Hagman för ”Skitvägar!”

Pristagarn­a belönas under Helsingfor­s bokmässa i dag kl. 11.30 på Tottiscene­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland