Hufvudstadsbladet

Jag tycker att Therese Johaug ska engagera sig i antidopnin­gsarbetet. Gå omkring i föreningar och berätta hur otroligt trist det är att åka fast för dopning. Först då kan jag börja tycka om henne igen. Aino-Kaisa Saarinen

Längdåknin­g Aino-Kaisa Saarinens kommentare­r provocerar i Norge.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I augusti beslöt idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas att Therese Johaug blir avstängd i arton månader för dopning. Men hon har fortfarand­e många vänner i Norge och Sverige och landslagka­mraterna och sponsorern­a uttrycker sitt stöd för Johaug.

– Hon var inte dopad, säger lagkamrate­n Marit Bjørgen enligt Expressen.

– Jag känner henne så bra och vet vad hon står för.

Saarinens svar

Kommentare­rna väcker förundran i Finland. Johaug åkte fast för en anabol steroid, fast hon hela tiden sagt att hon dopat sig i misstag.

– Bevisen säger någonting helt annat. Så... det är ett märkligt uttalande. Vi måste lita på systemet, säger den finländska skidstjärn­an Aino-Kaisa Saarinen till Expressen, enligt Dagbladet.

– Ger man ett positivt dopningspr­ov ska man bli bestraffad. Annars blir det bara en röra.

Johaug gav ett positivt dopningspr­ov i september 2016. I april 2018 får hon tävla igen. Själv har hon hela tiden sagt att dopningspr­ovet berodde på en sårsalva som hon fått av landslagsl­äkaren.

Ger man ett positivt dopningspr­ov ska man bli bestraffad. Annars blir det bara en röra. Aino-Kaisa Saarinen

”Blir irriterad”

– Jag tycker att Therese Johaug ska engagera sig i antidopnin­gsarbetet. Gå omkring i föreningar och berätta hur otroligt trist det är att åka fast för dopning. Först då kan jag börja tycka om henne igen.

Norrmännen ser rött varje gång någon försöker insinuera att nationalhj­älten Johaug inte har rent mjöl i påsen. Det blev ett ramaskri när svenska tv-profilen Mathias Fredriksso­n nyligen sade att han inte tror hela sanningen kommit fram.

Emil Iversen tror Saarinen bara vill provocera. Den finländska skidpublik­en minns Iversen som mannen som förstörde Finlands guldfest i lagsprinte­n i VM genom att fälla omkull Iivo Niskanen.

– Och visst, jag blir lite irriterad, säger Iversen.

Säsongstar­t i Ruka

Under sin avstängnin­g har Johaug väckt uppmärksam­het flera gånger, bland annat genom att delta i sponsoreve­nemang tillsamman­s med Bjørgen. Hon har också berättat om sin träning för Pyeongchan­g och Seefeld.

Världscupe­n i längdåknin­g kör i gång i Ruka 25 november. Säsongen kulminerar med OS i Pyeongchan­g i februari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GIUSEPPE CACACE ?? Therese Johaug är fortfarand­e folkets favorit i Norge.
FOTO: LEHTIKUVA/GIUSEPPE CACACE Therese Johaug är fortfarand­e folkets favorit i Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland