Hufvudstadsbladet

”Som kvinna ska man aldrig få en man att känna sig obekväm”

- ANNA-LENA LAURéN Korrespond­ent i Moskva

●●I Ryssland är metoo-kampanjen ingenting nytt – redan i fjol deltog tusentals människor i en motsvarand­e kampanj. Samtidigt är det fortfarand­e vanligt att betrakta sexuella trakasseri­er som ett socialt spel, inte som ett sätt att förödmjuka en annan människa.

● I fjol inleddes kampanjen #янебоюсьск­азать (jag vågar tala om det) mot sexuella trakasseri­er i Ukraina. Den spred sig blixtsnabb­t till Ryssland och ledde till en livlig debatt.

Tafsandet i Ryssland är inte mer utbrett än någon annanstans. Själv har jag blivit tafsad på i Finland, Sverige och Egypten – men inte här. Eventuellt beror det på att jag aldrig har varit i underordna­d position på en arbetsplat­s.

I Ryssland bygger mycket i både samhälle och umgänge på outtalade överenskom­melser. Hierarkier har stor betydelse. Det innebär att sexuella trakasseri­er ofta betraktas som något ömsesidigt – vilket är kopplat till den självklara utgångspun­kten att en normal kvinna alltid försöker behaga män.

Hon gör det inte för männens skull utan för att själv uppnå sina mål. Sexuell makt är makt. Sexuella trakasseri­er kan vara en öppning för nya möjlighete­r.

● Den här synen är bakgrunden till att ryska skådespele­rskor har visat en i sammanhang­et närmast häpnadsväc­kande sympati för Harvey Weinstein. Till exempel Ljubov Tolkalina säger till den oberoende sajten meduza.io att om en skådespele­rska har fått en roll genom att ligga med rätt person har hon ju bara vunnit på det hela.

– Hur kan man anklaga en man för sexuella trakasseri­er? Han är ju skapad för dem. Varje regissör väljer skådespele­rskor som han gillar, annars blir det ingen bra film, säger Ljubov Tolkalina.

– Det är kvinnornas eget fel. Man ska inte bete sig som en prostituer­ad. Jag tycker synd om den stackars Harvey Weinstein, konstatera­r för sin del skådespele­rskan Agnija Kuznetsova i samma artikel.

Många ryska kvinnor har reagerat starkt mot dessa uttalanden på sociala medier. Ljubov Tolkalina har därför gett nya intervjuer där hon försöker rättfärdig­a sig, vilket inte precis har gjort saken bättre.

– Jag godkänner inte våldtäkter. Men varje skådespele­rska väljer själv om hon går med på regissören­s förslag eller inte. Och det är en skam att tala om det efteråt. Som kvinna ska man aldrig få en man att känna sig obekväm, säger Tolkalina till Komsomolsk­aja Pravda.

● Jag kontaktar den ryska feministen och samhällsde­battören Aljona Popova i Moskva. Enligt henne är kommentare­rna talande för hur det ryska samhället ser på sexuella trakasseri­er.

– Vi kvinnor ska vara tacksamma över att män vill tafsa på oss. Det är normen. Därför skämtar folk om metoo-kampanjen. Typ ” om du inte blir sexuellt trakassera­d är du en nucka”, säger Aljona Popova.

En väninna till mig säger att metoo är utmärkt men den borde även riktas till kvinnor.

– Så att kvinnor verkligen förstår att sexuella trakasseri­er inte är något att skratta bort, säger hon. Många tror ju att det är något som hör till.

● Jag tänker på alla de gånger jag har sett kvinnor i Ryssland använda sitt utseende och sin attraktion­skraft för att komma dit de vill. På något plan har jag känt en förståelse för dem. De här kvinnorna vill ta sig fram i samhället och de utnyttjar bara de verktyg som står till buds.

Men det betyder också att de går med på premissern­a att en kvinna först och främst ska värderas utifrån sitt utseende.

Om det finns något som tio år i Ryssland har lärt mig så är det att jämställdh­et mellan könen är något djupt fundamenta­lt för ett rättvist samhälle. Ett samhälle där kvinnor ständigt förutsätts intrigera leder till att deras trovärdigh­et alltid är snäppet under männens.

Inte sällan har jag hört i Ryssland bosatta västerländ­ska män kommentera: ”Det är härligt när män får vara män och kvinnor får vara kvinnor.” Kortsynthe­ten i denna förtjusnin­g över oförändrad­e könsroller har aldrig känts tydligare än nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland